Azonnal kezdje meg a kormány az óbudai gázgyár rákkeltő, mérgezett talajának eltávolítását! – Szabó Tímea közleménye

2023.11.22.

A kormány azonnal kezdje el az óbudai Gázgyár 200 ezer tonna rákkeltő talajának eltávolítását!

Az állami kötelező feladattal megbízott MVM Energetika Zrt. legújabban jövő év végéig kapott haladékot a terület kármentesítésére, azonban az érdemi munka máig sem indult el. A Párbeszéd – ZÖLDEK nevében és Óbuda-Békásmegyer képviselőjeként azonnali tájékoztatást kérek a kormánytól és az MVM-től arról, hogy hol tart a kármentesítés, illetve közérdekű adatigénylésben kérem ki a mérgező anyag eltávolításának ütemtervét. A kormány a mai parlamenti felszólalásomra ismét megkerülte a válaszadást.

A múlt héten hozta nyilvánosságra a Greenpeace az október közepén végzett méréseinek eredményét, amely során talajmintát vettek a Gázgyár területéről közvetlenül a Dunába ömlő anyagokból. Az eredmény lesújtó: a mérgező, rákkeltő anyagok talajvízre megengedett határértékének többszörösét találták a helyszínen. A súlyosan rákkeltő, úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének koncentrációja több mint 250-szerese volt a megengedettnek, a szintén mérgező acenaftén pedig 8500-szorosa volt a határértéknek. Ezenkívül arzén, cianidok és idegméreg xilolok is bőven az egészségre káros határ fölött szerepeltek a mérés eredményében.

Az óbudai szigetcsúcstól néhány méterre fekvő területen, ahol a mérgek közvetlenül a Dunába folynak piknikezők, kutyások, evezősök, kisgyerekesek sétálnak rendszeresen. Alacsony vízállásnál a mérgek közvetlenül a Dunába ömlenek.

A Greenpeace mérése után írásban kérdeztem Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy az elmúlt 13 évben miért nem tett semmit a kormány a terület kártalanítása ügyében, és hol tart a jövő év végére kötelezően előírt kártalanítás. A miniszter nevében Koncz Zsófia államtitkár érthetetlen módon a korábbi liberális városvezetést hibáztatta az egyébként állami feladat ellátásának elmaradása miatt akkor, amikor az előző főpolgármestert Tarlós Istvánnak hívták, Óbuda polgármestere pedig 13 éven keresztül a szintén kormánypárti Bús Balázs volt.

Koncz a mai parlamenti felszólalásomra adott válaszában ismét megkerülte a kérdést, és csak értelmezhetetlen politikai lózungokat sorolt. Óbuda-Békásmegyer lakossága viszont ennél többet érdemel, ezért ma közérdekű adatigénylésben kérem ki a Koncz által hivatkozott „tervezetet”, és azt, milyen előkészületek történtek arra vonatkozóan, hogy a 200 ezer tonna mérgező anyag jogszabályban előírt 2024. december végi eltávolítása miként fog megvalósulni.

Ekkora mennyiségű mérgező anyag nem játék, a kormány fejezze be a budapesti emberek egészségének veszélyeztetését.

Budapest, 2023. november 21.

Szabó Tímea,
a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője
Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője

Kövess minket: