Mégis, kinek az élete? – A Párbeszéd – ZÖLDEK politikai vitanapot kezdeményez az eutanázia kérdéséről

2023.11.28.

A Párbeszéd – ZÖLDEK politikai vitanapot kezdeményez az Országgyűlésben az eutanázia kérdéséről, miután a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő dr. Karsai Dániel alkotmányjogász az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult amiatt, hogy Magyarországon a gyógyíthatatlan és halálos betegségben szenvedők számára elérhető legyen a kegyes halál lehetősége.

A magyar kormány azonban ellenkérelmet nyújtott be a strasbourgi bírósághoz, amivel azt akarják elérni, hogy a bíróság utasítsa el a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő dr. Karsai Dániel eutanáziával kapcsolatos beadványát. Ezt egyebek között azzal indokolták, hogy szerintük Magyarországon jól kiépített hospice-ellátás áll a halálos betegek rendelkezésére, amivel megőrizhetik az emberi méltóságukat.

A Párbeszéd – ZÖLDEK a kormánnyal nem egyetértve teljes szívvel a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel és a hozzá hasonlók szabad döntése és emberi méltósága mellett áll. A Párbeszéd – ZÖLDEK az eutanáziát a szigorú protokollok és a szükséges orvosi szupervízió megléte esetén a szabadság és az emberi méltóság megőrzését biztosító döntési lehetőségnek tartja. Ezért a visszaéléseket teljesen kizáró, a kiszolgáltatott helyzetben lévőket, valamint az őket ápoló rokonaikat maximálisan támogató és a betegek szenvedését mérséklő eutanáziát teljesen elfogadhatónak tartjuk.

A Párbeszéd – ZÖLDEK mindezek fényében politikai vitanapot kezdeményez az eutanázia kérdéséről. Dr. Karsai Dániel a saját betegségén keresztül elénk tárta ezt a rendkívüli belátást igénylő kérdést, ezért komolyan kell vennünk és megvitatnunk, hogyan tudnánk a társadalom elvárásainak jobban megfelelő és az emberi méltóságot tiszteletben tartó szabályozást kialakítani.

Budapest, 2023.11.27.

Szabó Rebeka
a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke, országgyűlési képviselője

Kövess minket: