Szabó Rebeka: Mégis, kinek az élete?

2023.11.21.

Dr. Karsai Dániel alkotmányjogász, aki gyógyíthatatlan ALS betegségben szenved, a Strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bíróságára megy azért, hogy a magyar állammal szemben megvédje emberi méltóságát, és joga legyen élete végével kapcsolatos döntést saját magának meghozni.

Szabó Rebeka Facebook-bejegyzésében közölte:
Messzemenőkig egyetértek Karsai Dániel személyes és szakmai véleményével, amely szerint az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért, így különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot. És különösen felháborítónak és cinikusnak tartom Gulyás Gergelynek ez ügyben tett kijelentését, amikor jobbulást kívánt a halálos beteg, szenvedő Karsainak és csodákat emlegetett.

A Párbeszéd – ZÖLDEK az eutanáziát (a szükséges szigorú protokollok, orvosi, pszichológusi szupervízió megléte esetén) a szabadság és a méltóság megőrzését biztosító végső döntésnek tartja, ezért a visszaéléseket teljesen kizáró, a kiszolgáltatott helyzetben lévőket (a haldoklókat és gyakran az őket ápoló rokonaikat) maximálisan támogató és a szenvedésüket mérséklő formáját teljesen elfogadhatónak tartjuk.

Mély tiszteletem Karsai Dánielnek, hogy rendkívül nehéz helyzetét arra használja fel, hogy szakmai és társadalmi vitát indítson az eutanázia bevezetéséről, és hogy kiáll más, hasonlóan gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő emberek méltósága mellett is. A per jövő hétfőn kezdődik.

Kövess minket: