Megvan a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának dátuma?

2023.11.14.

Az Orbán-kormány dilettáns és átlátszóan hazug külpolitikát folytat, amit semmilyen kommunikációs ügyeskedés nem tud elfedni.

Dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője Facebook-posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy „történelmi jelentőségű” ülésre jött meghívó: legalább fél évtizede nem hívták össze az Országgyűlés Magyar-Észak-Európai Országok Baráti Tagozatának ülését. Most azonban a tagozat fideszes elnöke, Vécsey László elérkezettnek látta az időt, hogy december 11-re „Dánia, Finnország, Norvégia, továbbá Svédország budapesti nagykövetei” részvételével összehívja a megbeszélést.

Nehéz lenne nem egyből arra gondolni, hogy „továbbá Svédország” NATO-csatlakozásának ügye lehet a kiváltó ok. A Fidesz-kormány és az Országgyűlés fideszes többsége a svéd csatlakozás ratifikációja ügyében sokszorosan kellemetlen helyzetbe hozta egymást, önmagát, és mindenekelőtt Magyarországot. Ebből a diplomáciai bakiparádéból és egymásra mutogatásból kommunikációs bravúr lenne kijönni – erre tehetnek most kísérletet a fideszesek.

A meghívottak listájából már kirajzolódik az állampárt várható narratívája is: bár Svédország „nem érdemli meg” a magyar támogatást, de tekintettel kell lenni az egész térségre, a skandináv országok közös biztonsági érdekeire, és ezért a kormánypárti többség majd nagy kegyesen megszavazza a svéd belépés ratifikációját.

A tagozat ülése december 11-én, hétfő délelőtt kezdődik, az aznapi napirendi szavazás 14:30 körül várható, és a megszokott menetrend szerint december 12-én, kedden 10:30 körül lehet az a szavazás, ahol a magyar Országgyűlés végre támogathatja a svéd NATO-csatlakozást.

Ha ez így lesz, akkor 1 év és 4 hónap után végre véget érhet ez a semmire se jó, szégyenteljes kutyakomédia, amit a Fidesz előadott – nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy rámutassunk: az Orbán-kormány dilettáns és átlátszóan hazug külpolitikát folytat, amit semmilyen kommunikációs ügyeskedés nem tud elfedni.

Kövess minket: