Karácsony Gergely: Rákosdubaj helyett Parkvárost a Rákosrendezőre!

2023.12.06.

A budapesti városvezetés álláspontja egyértelmű: Rákosdubaj helyett Parkvárost a Rákosrendezőre – írta a főpolgármester Facebook-bejegyzésében.

Helyes, hogy a kormány rászánta magát Budapest aranytartalékának, a Rákosrendezőnek a fejlesztésére. A budapestiek érdekeit szolgáló minden fejlesztésben partnerek vagyunk. Az alapkérdésben tehát egyetértünk. Lázár miniszter úr bejelentésével azonban van két nagy probléma. Először is: rossz a sorrend. Nem úgy megy, hogy előbb üzletet köt a kormány arab milliárdosokkal, és utána beszélget Budapesttel. Fordítva helyes: előbb közösen meghatározni a budapestieket szolgáló fejlesztéseket, és utána erre átlátható módon, nyílt versenyben befektetőket találni. A másik baj, hogy Lázár miniszter Budapestről, mint turisztika célpont fejlesztéséről beszélt.

Igen, Budapest turisztikai célpont is, nekünk viszont az otthonunk, így tekintünk rá, ennek érdekében akarjuk fejleszteni. Ennek a vitának a tétje: engedjük –e, hogy a kormány a budapestiek háta mögött üzleti érdekeknek rendelje alá a budapestiek érdekeit, és a város aranytartalékát? Ennek a vitának a tétje, hogy több mint 10 ezer budapesti családnak teremtünk-e megfizethető lakhatást, vagy kiszolgáljuk a befektetők üzleti érdekeit hatalmas felhőkarcolók építésével. A vita tétje, engedjük-e, hogy üzleti érdekből elcsúfítsák a 150 éves Budapest történelmi örökségét.

A városvezetés álláspontja egyértelmű: Rákosdubaj helyett Parkvárost a Rákosrendezőre! Milliárdosok üzleti érdeke helyett 10 ezernél több budapesti család lakhatása. Betonmonstrumok helyett zöld fejlesztéseket, tájsebek helyett a budapesti történelmi örökség megvédése! Budapestnek kész tervei vannak arra, hogyan lehet valóban új városközpont a Rákosrendezőn. Ez látszik a képen, és ennek részleteit a következő napokban nyilvánosságra hozzuk. A mi terveinken több mint 10 ezer lakás, új közpark, közlekedési beruházások vannak, és nincsenek luxus felhőkarcolók. Munkahelyek és megfizethető otthonok több mint tízezer budapesti családnak. Park és fenntartható közlekedés. Életre keltett Rákos-patak, sportpályák és kulturális intézmények. Egy olyan új városnegyed, amire évtizedek múltán is büszkék lehetünk majd. Ezekről a tervekről készek vagyunk egyeztetni, ahol mi a budapestiek érdekeihez ragaszkodunk. Mindez azzal kell kezdődjön, hogy a kormány nyilvánosságra hozza az összes dokumentumot, az arab befektetővel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban!

Kövess minket: