Zöldítette a Lázár János-féle építészeti törvényt a Párbeszéd – ZÖLDEK, de még bőven van tennivaló

2023.12.12.

A magyar építészetről szóló törvényjavaslatba beemelték a Párbeszéd – ZÖLDEK néhány kisebb javaslatát, de a jogszabály összességében még mindig nem alkalmas arra, hogy hatékonyan megvédje a zöldfelületeket – mondta az ellenzéki párt társelnöke hétfőn online sajtótájékoztatón.

Szabó Rebeka pozitívumként említette a termőföldek védelmét, azt viszont bírálta, hogy a jogalkotók nem növelik meg a zöldterületek és a termőföldek átsorolási illetékét. Hozzátette, hogy a parlament előtt fekvő javaslat sem a Balaton ökológiai állapotát, sem a nádasokat nem védi eléggé.

Váradiné Naszályi Márta, a Párbeszéd – ZÖLDEK elnökségi tagja leszögezte, veszélyesnek tartják a kiemelt beruházások rendszerét. Az I. kerület polgármestere elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ilyen beruházásoknak sem a településképi és településvédelmi szabályozásoknak, sem a műemlék- és környezetvédelmi előírásoknak nem kell megfelelniük. A kiemelt beruházások lehetősége csorbítja a települések önrendelkezési jogát – jelentette ki az ellenzéki politikus.

A polgármester arról is beszélt, hogy a városi zöldfelületeknek a többi közművel azonos jogokat kellene kapniuk. Felhívta a figyelmet, hogy erre adott volna lehetőséget a Párbeszéd – ZÖLDEK zöld infrastruktúra kerettörvény nevű elképzelése.

Kövess minket: