Tizennégy pontos zöld minimum programot jelentett be a Párbeszéd – ZÖLDEK!

2023.10.07.

Tizennégy pontból álló zöldminimum programot jelentett be a Párbeszéd – ZÖLDEK két társelnöke, amelyet elmondásuk szerint a 2024-es önkormányzati választásokon induló felelős jelölteknek vállalniuk kell.

Szabó Rebeka a pénteki online sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: zöldpólus építésére és minél több zöldértékrendű képviselőre van szükség a döntéshozás minden szintjén. Tordai Bence úgy vélekedett: ma mindenki zöldnek akar látszani, de sokan vagy nem tudják, mit jelent ez valójában, vagy nem akarják érvényesíteni a fenntarthatóság, igazságosság és társadalmi részvétel zöld elveit a gyakorlatban.

Ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK tizennégy pontban foglalta össze, hogy mi az a zöld minimum, amelyet szerintük 2024-ben az önkormányzati választásokon induló felelős jelölteknek vállalni kellene.

Az ismertetett pontok szerint a zöld minimumot vállaló jelölt a döntéseinél a környezeti biztonság és az emberi életminőség szempontjait tekinti elsődlegesnek. Elősegíti a klímavédelmet és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, emellett támogatja a felkészülést a klímakatasztrófa következményeire. Ösztönzi az energiahatékonyságot és a megújuló energiaforrások használatát.

Egy zöld jelölt fellép a települési zöldinfrastruktúra megőrzéséért, fejlesztéséért, előnyben részesíti a fenntartható közlekedési megoldásokat, illetve a fenntartható hulladékgazdálkodást is. Kiemelten fontos partnernek tekinti a civil szervezeteket, támogatja a minél szélesebb körű társadalmi részvételt, valamint előnyben részesíti a helyben történő élelmiszertermelést.

A Párbeszéd – ZÖLDEK tizennégy pontjának megfelelő jelölt szem előtt tartja az igazságos közteherviselés, a méltányos újraelosztás, a társadalmi szolidaritás, valamint a szennyező fizet elvének betartását. Törekszik az átláthatóságra és az etikus működésre, fellép az esélyegyenlőség növelése érdekében, valamint támogatja az aktív, sokszínű, befogadó városi közösségi létet.

Szabó Rebeka hangsúlyozta: az önkormányzati választásokon együttműködésre van szükség a demokratikus ellenzéki pártok között a Fidesz legyőzése érdekében, de fontosnak tartják, hogy ez valódi értékeken alapuljon. Hozzátette: ezek lehetnek a párt által ismertetett zöld értékek, amelyek támogatására megkeresik a demokratikus ellenzéki pártok helyi politikusait, valamint a helyben induló civil vagy független jelölteket is.

(forrás: MTI)

Kövess minket: