Bérnővérek helyett bérrendezést a nővéreknek!

2024.01.26.

A Párbeszéd – ZÖLDEK azt javasolja, hogy a költségvetésben csoportosítsanak át százmilliárd forintot az egészségügyi szakdolgozók béremelésére.

Tordai Bence, a párt társelnöke csütörtökön online sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy január 1-jével megszüntették azt a bérnővéri rendszert, amivel legalább a centrumkórházakban biztosítani letett az osztályok nyitvatartását. Ez nem volt jó rendszer, de a megszüntetése láthatólag elképesztő összeomlást hozott magával – fogalmazott.

A képviselő hangsúlyozta: nem bérnővéri rendszerre van szükség, hanem magasabb béreket kell adni az egészségügyi szakdolgozóknak. Hozzátette, hogy most ugyan készül egy béremelés, de az rettentően alacsony lesz, mert a tavalyi 18 százalékos infláció után a 20 százalékos emelés gyakorlatilag a nullával egyenértékű Tordai szerint.

Tordai Bence rámutatott, hogy a szakszervezet adatai alapján 25-30 ezer egészségügyi szakdolgozó hiányzik a rendszerből, az ő visszacsábításukhoz pedig legalább 35-40 százalékos béremelésre van szükség.

Váradiné Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere azt mondta, hogy ahelyett, hogy elvennék az önkormányzatoktól a szakrendelőket és a védőnőket, inkább segíteni kellene, hogy az önkormányzatok megfelelő forrásokat és garanciákat kapjanak az egészségügyi ellátásokhoz.

Kövess minket: