A Párbeszéd – ZÖLDEK felszólítja a kormányt, tegye félre a káros trollpolitizálást, és működjön együtt az európai partnerekkel

2024.02.01.

A Párbeszéd – ZÖLDEK azt várja a kormánytól, hogy a csütörtöki rendkívüli uniós csúcstalálkozón működjön együtt az európai partnerekkel – mondta a párt uniós tanácsadója szerdai online sajtótájékoztatóján.

Dr. Jávor Benedek emlékeztetett, hogy az EU-csúcson az Európai Unió többéves pénzügyi költségvetési keretének félidős felülvizsgálatáról szóló megállapodás lesz a téma. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a javaslatról a tagállamoknak már tavaly decemberben dönteniük kellett volna, de akkor a magyar kormány megvétózta az előterjesztést.

Az európai parlamenti listavezető szerint Magyarország szempontjából döntő pillanat lesz, hogy vajon a magyar kormány annak a vétópolitikának a folytatására készül, amit decemberben is tanúsított, vagy képes-e kompromisszumokat kötni. Jávor Benedek szerint Magyarországnak elsődleges érdeke, hogy Ukrajna képes legyen ellenállni Oroszország terjeszkedő politikájának, így Oroszország ne kapjon vérszemet, ne léphessen esetlegesen Ukrajnán is tovább.

Jávor Benedek úgy fogalmazott: azt várják a kormánytól, hogy működjön együtt, hogy létrejöhessen az a megállapodás, ami biztosítja Ukrajna hosszú távú pénzügyi támogatását, az európai gazdaság stratégiai autonómiáját és a migrációs helyzet kezeléséhez szükséges forrásokat.

(forrás: MTI)

Kövess minket: