Az Európai Bizottság meghajolt a vegyszerlobbi előtt – A zöld EP-képviselőkön múlik, lesz-e visszaút

2024.02.07.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke szerdai sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az Európai Bizottság 500 millió fogyasztó egészségét veszélyeztetve leszavazta a növényvédő szerek használatának csökkentését.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen visszavonta a növényvédő szerek és a különböző agrokemikáliák használatának csökkentéséről szóló kezdeményezést. Szabó Rebeka szerint ez az európai gazdaság fenntarthatóságát célzó intézkedés lett volna, ami az egész Európai Unióra kiterjedt, és 2030-ig 50 százalékos csökkenést írt elő a növényvédő vegyszereket illetően, továbbá a városi zöldterületeken, illetve a Natura 2000 területeken szinte teljes tiltást irányzott elő.

A zöld párt társelnöke arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy ez a javaslatcsomag az európai zöld megállapodás része lett volna, a Párbeszéd – ZÖLDEK szerint pedig ennek visszavonása nagy hiba volt, hiszen 500 millió fogyasztó egészségét befolyásolja a döntés. A döntés mögött a társelnök szerint a nagyüzemi agrárlobbi érdekei állnak, négy nagy multinacionális vállalat; két német, egy kínai és egy amerikai cég érdekeivel áll szemben az egészségünket és az ökoszisztémát védő tervezettel.

Szabó Rebeka kiemelte, hogy ezek a zöld intézkedések nem nehezítik meg a gazdálkodást, hanem egy olyan mezőgazdaságot segítettek volna kialakítani, ami hosszútávon is fenntartható. A társelnök hangsúlyozta, hogy ha azt szeretnénk, hogy a következő generációk is egészséges élelmiszert tudjanak enni, akkor meg kell őriznünk a talajainkat, a biodiverzitást az agrártájakban is, hogy az ökoszisztéma egyensúlya fennmaradjon, ami a mezőgazdasági termelést biztosítja. Sok európai gazdálkodó már megmutatta, hogy lehet úgy csökkenteni a növényvédő szerek használatát, hogy közben hatékonyan gazdálkodhassanak.

Szabó Rebeka arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos, hogy minél több zöld képviselő üljön a következő ciklusban az Európai Parlamentben. Ha dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője bekerül az európai parlamentbe, akkor hatékonyan tudna azért küzdeni, hogy ne vegyszermaradványokkal terhelt élelmiszereket fogyasszunk – hívta fel a figyelmet a párt társelnöke.

Szabó Rebeka újra be fogja nyújtani a magyar országgyűlésnek korábban elutasított javaslatát a glifozát nevű vegyszer kivezetéséről. Fontos, hogy megmutassuk: igenis lehet csökkentett mennyiségű vegyszerrel is mezőgazdasági termelést folytatni.

A sajtótájékoztató ide kattintva visszanézhető.

Kövess minket: