Jávor Benedek: A magyar kormány vessen véget a rákkeltő növényvédőszer használatának!

2023.07.18.

Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a világszerte széles körben használt glifozát növényvédőszer a WHO szerint potenciálisan rákkeltő hatású.

Jávor Benedek kiemelte, hogy az uniós intézmények és sok EU-s tagállam törekedett a glifozát betiltására, azonban néhány tagállam – köztük Magyarország is – kitart a glifozát mellett. Itthon azért érthetetlen ez az álláspont, mert a glifozátot elsősorban a génmódosított növények termesztésekor használják, amelyek Magyarországon alkotmányosan tiltottak.

Jávor Benedek szerint a magyar kormány a glifozát engedélye melletti kiállásával a magyar és az európai polgárok életét veszélyezteti, valamint a környezetet is, hiszen ez a szer több élőlényre is káros hatással van. Itt az ideje, hogy a kormány változtasson álláspontján, és szüntesse meg a glifozát engedélyét Magyarországon!

A Párbeszéd – ZÖLDEK parlamenti képviselői és a párt társelnökei, Tordai Bence és Szabó Rebeka határozati javaslatot nyújtanak be a Parlamentben azért, hogy a vizsgálják felül a glifozát engedélyét, és annak helyettesítési opcióit.

Kövess minket: