Dr. Jávor Benedek: Ismét felfüggeszthetik az uniós pénzeket a szuverenitásvédelmi törvény miatt

2024.02.25.

Az Európai Bizottság a szuverenitásvédelmi törvény miatt újra zárolhatja a Magyarországnak járó uniós forrásokat – hívta fel a figyelmet Dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Dr. Jávor Benedek szerint a tavaly decemberben elfogadott szuverenitásvédelmi törvény már elfogadásának pillanatában is nyilvánvalóan sértette az Európai Unió alapszerződéseit. Erre nemcsak a jogvédők, hanem a Párbeszéd – ZÖLDEK is többször felhívta a figyelmet.

Az idei év elején az Európai Bizottság el is indította a kötelezettségszegési eljárást – emlékeztetett a listavezető –, mivel a szuverenitásvédelmi törvény az Európai Bizottság álláspontja szerint súlyosan sérti az európai alapvető jogokat és az alapszerződéseket.

A Párbeszéd – ZÖLDEK listavezetője szerint a törvény célja pusztán az ellenzéki pártok, civilek és újságírók vegzálása – egy új eszköz a kormány kezében, amivel elrettenthetik a kormányt kritizálókat a tevékenységüktől. A kötelezettségszegési eljárás ugyan elindult, de a kormány ettől függetlenül a törvényt a választásokig végre tudja hajtani. Az előttünk álló választási kampányokban a szuverenitásvédelmi törvény alkalmas arra, hogy lehetetlenné tegye az ellenzéki pártok, a független média vagy a civilek tevékenységét – vélekedett a Párbeszéd – ZÖLDEK listavezetője.

Ezzel a kormány a Magyarországnak járó uniós támogatásokat is újra veszélybe sodorta – hangsúlyozta a politikus. Ezért levélben fordult az Európai Bizottsághoz, hogy kiderüljön, vajon az uniós szabályozásban szereplő, úgynevezett horizontális feljogosító feltételeket sérti-e a magyar szuverenitásvédelmi törvény. Ezeket minden tagállamnak teljesítenie kell ahhoz, hogy hozzáférjen az uniós forrásokhoz – emlékeztetett.

Jávor Benedek megkapta az Európai Bizottság válaszát, amelyből kiderül, hogy újra előfordulhat, hogy a Bizottság a feltételek megsértése miatt zárolja még azokat a pénzeket is, amelyeket decemberben megnyitott Magyarország számára.

A Párbeszéd – ZÖLDEK listavezetője szerint így egyértelművé vált, hogy a kormány újra veszélybe sodorta Magyarország hozzáférését az uniós forrásokhoz. Ha nem érkeznek meg a források, annak a következményeit mindannyian meg fogjuk tapasztalni elmaradt beruházások, növekvő költségvetési hiány, egyre rosszabb gazdasági helyzet formájában – folytatta. Szerinte a magyar kormány elszánta magát arra, hogy egy minél autokratikusabb rendszert alakítson ki, ahol adminisztratív, jogi eszközökkel is ellehetetleníti az ellenzéki pártok, a független média és a civil szervezetek tevékenységét.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány a politikai vetélytársak ellehetetlenítése miatt veszélybe sodorja azokat az uniós pénzeket, amelyeknek meg kell érkeznie Magyarországra ahhoz, hogy stabilizálni lehessen a magyar gazdaságot.

„Elfogadhatatlan, hogy megfosztja a magyar kormány a magyar polgárokat az uniós forrásoktól, pusztán azért, hogy tovább szorongassa az ellenzéki pártokat, a civil szervezeteket, az újságírókat, és más, kormánytól független szereplőket” – zárta sajtótájékoztatóját dr. Jávor Benedek.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető.

Kövess minket: