Romokban a gyermekvédelem – A Párbeszéd – ZÖLDEK átfogó határozati javaslatot nyújtott be

2024.02.14.

A Párbeszéd – ZÖLDEK átfogó határozati javaslatcsomagot adott be a gyermekvédelmi rendszer megreformálására – erről beszélt Szabó Tímea, a Párbeszéd – ZÖLDEK ügyvezető társelnöke és Jámbor András, a Párbeszéd – ZÖLDEK országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatójukon.

Szabó Tímea a sajtótájékoztató elején hangsúlyozta: a Párbeszéd – ZÖLDEK évek óta jelzi, hogy az egész gyermekellátás romokban van, de a kormány 13 éve nem hajlandó foglalkozni a kérdéssel. Az ügyvezető társelnök szerint a gyermekvédelemnek legalább három területen kellene érvényesülnie: a gyermekotthonokban lakó gyermekek, a nevelőszülői hálózatban nevelkedők és a családon belüli erőszak áldozatává vált gyermekek helyzete egyaránt az állam felelőssége.

Az ombudsman rendszeres jelentéseiben például az állami ellátás olyan problémáit tárta fel, amelyekre lehetett volna és kellett is volna megoldást kínálnia a kormánynak – mondta Szabó Tímea. Az ellenzéki képviselő szerint a jelenlegi ombudsman elődjei is jelezték korábban: olyan szintű a szakemberhiány az ellátásban, hogy több gyermekotthonban már nem szakemberek, hanem közmunkások látják el a feladatokat. Így fordulhattak elő nagyon súlyos bántalmazások a gyermekotthonokban – volt, hogy kulcscsomókkal verték a gyerekeket, vagy más módon bántalmazták őket fizikailag – hívta fel a figyelmet a zöldpárt országgyűlési képviselője.

A Párbeszéd –ZÖLDEK most újra azt követeli a kormánytól, hogy azonnal változtasson ezen a tűrhetetlen helyzeten.

Szabó Tímea a nevelőszülői hálózat kapcsán arról beszélt, hogy miközben külföldön nagyon komoly a beléptetőrendszer, továbbá képzéseken vesznek részt és vizsgáznak azok, akik nevelőszülőkké akarnak válni, Magyarországon az ombudsman jelentése szerint ez egy biznisszé vált – az ellenzéki képviselő kiemelte: gyakran hangoskocsival mennek végig falvakon, hogy nevelőszülőket toborozzanak, miközben az állam semmilyen támogatást nem nyújt a nevelőszülőknek. Szabó Tímea kiemelte: sajnos nincsen monitoring rendszer, nincsenek képzések és nincsen szupervízió sem.

A Párbeszéd – ZÖLDEK a családon belüli erőszak kapcsán évek óta tematizálja a távolságtartás intézményének javítását, illetve a felügyeleti jog megváltoztatásának fontosságát is képviseli az ellenzéki párt.

Azért, hogy most újra széleskörűen lehessen ezekről a kérdésekről beszélni, Szabó Tímea Jámbor Andrással közösen a mai napon benyújtott egy átfogó határozati javaslatot a gyermekvédelmi rendszer megreformálására. Ebben szerepel többek között, hogy a kormány tegyen meg mindent a szakemberhiány megszüntetése érdekében az alapellátás és a szakellátás vonatkozásban is. Emellett erősítsék meg a jelzőrendszert, és alakítsanak ki a gyermekeket valóban védő, nemzetközi szakmai ajánlások által is biztonságosnak tekinthető panaszmechanizmusokat – ismertette a határozati javaslatot Szabó Tímea.

A Párbeszéd – ZÖLDEK fontosnak tartja továbbá azt is, hogy az állam gondoskodjon a továbbképzésekről, a szupervízióról. Szabó Tímea hozzátette: a javaslatcsomagba az is bekerül, hogy akit bármilyen, gyermekek ellen akár közvetlenül, akár közvetetten elkövetett erőszak miatt elítélnek, azután élete végéig el legyen tiltva a gyermekekkel való foglalkozásától.

A nevelőszülői rendszer fejlesztésével kapcsolatban a Párbeszéd – ZÖLDEK eseti bizottság felállítását javasolja: a 28 fős bizottságba a javaslat szerint 14 főt politikai pártok, 14 főt pedig szakmai civil szervezetek delegálnának. Szabó Tímea hangsúlyozta, hogy konkrét szakmai javaslatok kellenek, amelyek segítik a gyermekeket, és valóban a gyermekek mindenek felett álló érdekeit helyezik előtérbe.

Jámbor András azt mondta: azért nyújtják be ezt a törvényjavaslatot, hogy a jog is biztosítékot adjon arra: a gyermekek érdeke az első.

Az ellenzéki képviselő szerint vissza kell vonni a tavaly megszavazott szociális törvényt, amelyben a magyar állam a szociális szférával kapcsolatban megpróbálja áttolni a felelősséget a civil szervezetekre.

Jámbor András továbbá arról beszélt, hogy 2022-ben a gyermekvédelmi népszavazásra 10 milliárd forintot költött el az állam, miközben ugyanebben az évben egy gyermekvédelmi intézményben lévő gyermek reggelijére, vacsorájára és ebédjére 685 forintot, ami körülbelül 1,2 milliárdos költség összesítve – a népszavazás költségének nyolcada. Most 1500 forintot költ a magyar állam egy gyerek étkezésére, így ki lehet számolni, hogy ebből a jelenlegi árak mellett mi jut egy gyereknek – hívta fel a figyelmet Jámbor András. A képviselő szerint a kormánynak megfelelő forrásokat kell a gyermekvédelmi rendszerbe csoportosítania, nemcsak az ellátásra, hanem a bérekre is. A szociális ágazatban dolgozók elképesztően alacsony fizetést kapnak, így legalább 50 százalékos béremelést kell adni nekik – mondta Jámbor András. A Párbeszéd – ZÖLDEK egy korábbi javaslata kötelezővé tenné az elhelyezést a végrehajtói maffia által kilakoltatott kisgyerekes családok számára – ezt a javaslatot most újra beadja a párt a gyermekvédelmi javaslatcsomagban.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető.

Kövess minket: