Szabó Tímea: Magyar Pétert nem kell hirtelen szeretni, de kiállása igenis fontos lépés az Orbán-rendszer lebontásában

2024.02.15.

Szabó Tímea, a Párbeszéd – ZÖLDEK ügyvezető társelnöke szerint Magyar Péter kiállása fontos lépés az Orbán-rendszer lebontásában, de az ellenzéknek nem az a dolga, hogy vele foglalkozzon, hanem az, hogy hiteles alternatívát állítson a züllött rendszerrel szemben.

Szabó Tímea eredetileg Facebook-bejegyzésben közzétett írását változatlanul közöljük.

Magyar Péter, Varga Judit volt férje figyelemreméltó jelenség a magyar politikában. Az ellenzéki térfélen mintha volna egy zavar, hogy mit is gondoljunk róla. A Fidesz által kialakított fekete-fehér nyilvánosságban ugyanis egy ideje kizárólag elvágólagosan vagyunk hajlandóak bizonyos dolgokról véleményt alkotni. Valami vagy kizárólag jó, vagy kizárólag rossz. Ha a Fidesz csinálja, rossz, ha az ellenzék, jó. És a másik világban fordítva. Nincsenek átmenetek, árnyalatok.

Oké, de akkor ebben a koordinátarendszerben – az ellenzéki világban – hova helyezhető el az Magyar Péter, aki 14 évig szolgálta az Orbán-rezsimet, és szerzett mások által elérhetetlen hasznokat, ellenben exfeleségének leszedése után hirtelen szembeszállt a Fidesszel?

A propaganda máris rászállt Magyarra, igyekeznek lejáratni, az ellenzéket előszeretettel fikázó önjelölt megmondóemberek pedig már egyenesen azt vizionálják, hogy Varga korábbi férje biztos azonnal az ellenzék köztársaságielnök-vagy miniszterelnök-jelöltje lesz.

Én azt gondolom, hogy Magyar Pétert nem kell hirtelen szeretni, isteníteni, valamiféle messiást látni benne, no pláne nem gondolni róla azt egy percig is, hogy a bal-zöld-liberális értékekből bármit is a magáénak vall. Magyar bevallottan mélyen elkötelezett jobboldali ember, időnként meglehetősen szélsőséges konzervatív nézetekkel. És igen, 14 évig haszonélvezője volt az Orbán–Rogán-rendszernek, és nyugodtan nézte idáig, amit ezek művelnek.

Örülök, hogy Magyar adományozott félmillió forintot a kórházaknak meg befogadott egy kárpátaljai családot, de amikor együtt éltek még Vargával, az akkori igazságügyi miniszter a legaktívabban és legaljasabban sorosozott, brüsszelezett, gender-propagandázott, továbbá uszított az azonos nemű párok ellen, miközben sorozatos követelésünk ellenére a kisujját nem mozdította – például – a családon belüli erőszak áldozataivá vált gyerekek védelmében. (A Párbeszéd – ZÖLDEK ezerszer nyújtott be konkrét Btk.-javaslatokat, például a szigetszentmiklósi vagy a győri gyerekgyilkosságok után; vagy éppen a nevelőszülői hálózat átalakítására, amikor egy kisfiút holtan találtak egy autó csomagtartójában – Varga a hajlobogtatáson kívül semmit se tett!)

Szóval nem tartom feltétlenül hitelesnek azt, amikor Magyar hirtelen együttérez a bicskei áldozatokkal, mert az akkori miniszter feleségével igenis fel tudtak volna lépni a bántalmazott gyerekek érdekében már sokkal korábban.

DE!

Évek óta tudjuk, hogy azzal a monstrummal szemben, amelyet az Orbán, Rogán páros felépített – az ezermilliárdok összeharácsolása, teljes szektorok befoglalása, titkosszolgálatok bevetése politikusok, civilek, újságírók ellen, a sajtó teljes lefojtása és a kétharmados úthenger –, kizárólag az ellenzék fellépése már nem lesz elégséges. Ha kormánypártokon belülről nem kezdik el lebontani a rendszert, akkor minden ellenzéki és civil erőfeszítés ellenére a fideszes féldiktatúra még sokáig roboghat.

Magyar Péter most végre belülről kezdte el kiverni a téglákat.

Ezért nekem meggyőződésem, hogy igenis lehet drukkolni Magyar Péternek. Lehet örülni annak, hogy volt bátorsága kiállni, és kockáztatni. Mert lépése igenis hatalmas kockázattal jár. Magyar okos volt, amikor előremenekült, és kijelentette: ha ő most Rogán helyében lenne, biztosan vigyázna arra, hogy Magyarnak ne essen bántódása. Ezzel be is védte magát a nyilvánosságban, hiszen tudjuk: ha valóban történik vele valami, az Rogán műve lesz.

Amikor a 2022-es kampányban én hoztam nyilvánosságra, hogy folyamatosan követnek a titkosszolgálatok (kisfiamat szállítva még az óvodához is utánunk jöttek), a propaganda elhallgatta vagy lesöpörte. Most, hogy Magyar állítja ugyanezt, talán már többen elhiszik, mennyire züllött a rendszer.

Magyar Péter kiállása tehát igenis fontos lépés az Orbán-rendszer lebontásában. Ő nem nekünk, ellenzékieknek üzen – mi Rogánék szörnytetteiről évek óta tudunk és harcolunk ellenük –, hanem a jóérzésű jobboldaliaknak, akik feltehetően szintén rossz szemmel nézik már egy ideje Tiborcz, Rogán, Mészáros és az Orbán-klán döbbenetes gazdagodását, miközben tapasztalják az oktatás és az egészségügy pusztulását.

Magyar folytassa csak ezt a fontos feladatot, tárja fel az általa ismert aljasságokat, tolvajlásokat. Ezért nekünk őt szeretni nem kell, ellenzékinek tekinteni meg pláne nem. De elismerni, hogy most nagyon fontos munkát végez, igen.

Nekünk az ellenzékben mindeközben nem az a dolgunk, hogy vele foglalkozzunk, hanem az, hogy hiteles alternatívát állítsunk a züllött rendszerrel szemben, bizonyítsuk a kormányzóképességünket, és megmutassuk: bármikor, akár holnaptól is képesek vagyunk közösen vezetni ezt az országot.

Vissza kell terelni Magyarországot az erkölcsileg helyes útra. Vissza kell vinni hazánkat Európába, és egy olyan országot teremteni, ahol nem kevés kiváltságos uralkodik, hanem ahol mindenkinek jó élni!

Kövess minket: