Szabó Tímea: a bicskei gyermekotthon dolgozói is megerősítették, a problémák rendszerszintűek a gyermekvédelemben

2024.03.06.

Szabó Tímea, a Párbeszéd – ZÖLDEK ügyvezető társelnöke, országgyűlési képviselője korábbi ígéretéhez híven továbbra is folytatja a gyermekvédelmi intézmények látogatását. A mai napon a bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthonba látogatott, ahol Vásárhelyi János több éven keresztül szexuálisan bántalmazta a rábízott gyerekeket. Szabó Tímea a látogatás részleteiről helyszíni videójában számolt be.

Az országgyűlési képviselő a videóban arról beszélt, hogy a bicskei gyermekotthonban élő gyerekek szexuális bántalmazása kapcsán kirobbant botrány is rendszerszintű hiányosságokra mutat rá, amelyek miatt gyerekek ezrei szenvednek Magyarországon. Szabó Tímea megköszönte, hogy a gyermekvédelemben dolgozók a nagyon alacsony bérezés és a szerény állami megbecsülés mellett is ellátják a feladataikat. Szerinte ugyanis elsősorban az állam felelőssége, hogyan működik a rendszer: Bicskén is az derült ki, hogy a kivéreztetett, pénzhiányos rendszerben rendkívül magas a szakemberhiány. A gyermekfelügyelők 280–300.000 forintot kapnak, de az egyéb feladatokat ellátó személyzet gyakran még kevesebbet keres. Emiatt Szabó Tímea szerint olyan mértékű a szakemberhiány, hogy azt szinte lehetetlen pótolni.

A bicskei gyermekotthonban dolgozók arról számoltak be a Párbeszéd – ZÖLDEK képviselőjének, hogy a gyermekek sok esetben már a nevelőszülői hálózatból kerülnek vissza az intézménybe, ami szintén rávilágít arra, hogy komoly, általános probléma, hogy a nevelőszülők sem kapnak megfelelő támogatást. Ha egy nevelőszülő akár enyhén vagy súlyosan értelmi fogyatékos gyermeket kap, akkor sok esetben nem tudja, hogyan kell kezelni, és miként kell orvosi, pszichológiai ellátást biztosítani a gyermek számára – hívta fel a figyelmet Szabó Tímea. Szerinte sok esetben a speciális nevelési igényű (SNI) gyerekek pont az ilyen hiányosságok miatt kerülnek vissza a gyermekotthonba.

A képviselő úgy tudja, a bicskei otthonban főleg SNI-s, magtartásproblémákkal és beilleszkedési nehézséggel küzdő, valamint értelmi fogyatékos gyerekek laknak, ehhez képest másfél pszichológus és kettő gyógypedagógus jut az egész intézményre, ami a politikus szerint egyértelműen nem az intézmény hibája, hanem az államé.

Szabó Tímea arról számolt be, megdöbbentő volt hallgatnia, ahogy az intézményvezetők és az ott dolgozók elmondták: a gyámhivatallal is komoly probléma van, ami rávilágít a jelzőrendszer hiányosságaira. Olyan eset jutott az országgyűlési képviselő tudomására, amelyből kiderült, a gyermekotthon hiába kérte a gyámhivatalt, hogy egy ötéves gyermek esetében ne engedje a kapcsolattartást azzal családdal, ahol a gyermeket szexuálisan bántalmazták, a gyámhivatal időszakosan visszaengedte a kisgyermeket ebbe a családba. Ez az eset Szabó Tímea szerint azt mutatja, hogy a jelzőrendszer nem működik, ami szintén az állam felelőssége.

Az intézményben dolgozók azt is elmondták a képviselőnek, hogy az otthonban zéró tolerancia van a gyermekbántalmazással kapcsolatban. Az intézményvezető szerint már egy pofon elcsattanása esetén elbocsátják a gondozót vagy a gyermekfelügyelőt, de azt nem tudják garantálni, hogy más intézménybe nem veszik fel a bántalmazót. Ezért javasolta a Párbeszéd – ZÖLDEK az ilyen esetek nyomon követését, hogy a gyermekbántalmazó ne mehessen át büntetlenül egy másik gyermekotthonba.

Szabó Tímea szerint probléma továbbá, hogy a mai napig nincsen rendes összeköttetés a rendőrség és az intézmény között, pedig több feljelentés érkezett 2011-ben és 2016-ban is a bicskei gyermekotthonból. A 2011-es feljelentés után a rendőrség 3 hónapot várt, amely idő alatt a gyermekeket rábírták a panaszuk visszavonására, így a rendőrség lezárta az ügyet. A képviselő hangsúlyozta, hogy ez is komoly, rendszerszintű probléma, amelyet orvosolni kell, miként azt is, hogy nem áll a nevelők rendelkezésére egészségügyi, pszichés – például gyermekpszichiátriai – segítség.

A Párbeszéd – ZÖLDEK ügyvezető társelnöke szerint a rendszerszintű hiányosságok nem feltétlenül jogszabályi szinten, hanem inkább a végrehajtásban tapasztalhatók. Ezért is nyújtott be a zöldpárt egy átfogó gyermekvédelmi csomagot, amely pont ezeket a problémákat orvosolta volna – azonban tegnap a Népjóléti Bizottság ülésén a Fidesz–KDNP képviselői lesöpörték az asztalról a javaslatcsomagot.

Szabó Tímea hangsúlyozta: tovább küzd azért, hogy következménye legyen a kormány nemtörődömségének és a pedofil bűnelkövetések eltussolásának. „A gyermekvédelem mindannyiunk közös ügye. Gyerekeket nem hagyhatunk szenvedni, pláne nem a legelesettebbeket. Közös felelősségünk, hogy ezen változtassunk!” – emelte ki zárásként Szabó Tímea.

A Párbeszéd – ZÖLDEK által benyújtott javaslatcsomag a gyermekvédelmi rendszer fejlesztéséről: https://www.parlament.hu/irom42/07176/07176.pdf

A javaslatcsomagról szóló sajtótájékoztató ide kattintva visszanézhető.

Kövess minket: