Legyenek visszavonhatóak az állami kitüntetések, ha a korábban kitüntetett személy kiskorúak sérelmére követett el szexuális bűncselekményt!

2024.03.27.

Tordai Bence Hajnal Miklóssal közös törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek az állami kitüntetések kapcsán.

A Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője Facebook-posztban is megindokolta a javaslat benyújtását, amely alább olvasható.

Pető Attila – az első áldozat, aki névvel és arccal vállalta, hogy gyerekként Szűcs Balázs atya molesztálta – egy hete hívta fel a figyelmet arra az igazságtalanságra, hogy a hatályos jogszabályok szerint állami kitüntetések visszavonására még abban az esetben sincs lehetőség, ha a korábban kitüntetett személy kiskorúak sérelmére követett el szexuális bűncselekményt.

Pető Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy Szűcs Balázs volt katolikus pap még 2012-ben Gyermekekért díjat kapott a II. kerületi önkormányzattól.

A papot 2016-ban laicizálta a Vatikán, miután kiderült, hogy több fiatalt is abuzált.

Tegnap Pető Attila felhívására az Őrsi Gergely polgármester vezette II. kerületi testület visszavonta a Gyermekekért díjat Szűcs Balázstól – az önkormányzati díj visszavonására ugyanis van lehetőség az államiakkal szemben.

Ezért Hajnal Miklóssal ma beadtuk törvénymódosító javaslatunkat arról, hogy az állami kitüntetéseket is vissza lehessen vonni abban az esetben, ha a kitüntetett személyt bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélték.

A törvénymódosító elfogadása esetén arra is lehetőség nyílna, hogy Vásárhelyi Jánostól elvegyék a 2016-ban Orbán Viktor előterjesztésére odaítélt Magyar Bronz Érdemkeresztet.

Kövess minket: