Nem kell mini-Dubaj Rákosrendezőn, stop kilakoltatás – A Párbeszéd – ZÖLDEK alkotmánymódosítást kezdeményez

2024.03.21.

Alkotmánymódosítással akadályozná meg a Párbeszéd – ZÖLDEK, hogy a kormány átadja Rákosrendező területét egy arab befektetőnek – erről beszélt Szabó Rebeka, a párt társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A MÁV rákosrendezői szolgálati lakásaiból legalább 30 családot akar a magyar kormány egyik pillanatról a másikra az utcára tenni a tervezett mini-Dubaj beruházás miatt. Szabó Rebeka arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy ez elfogadhatatlan, hiszen ezek az emberek több évtizede itt élnek és most 30 napon belül új lakást kellene találniuk. Egy ilyen helyzetben az lenne a minimum, hogy a lakóknak jó minőségű, megfizethető cserelakásokat ajánlanak fel – mondta az országgyűlési képviselő.

Ezen túl is rengeteg probléma van a mini-dubaj projekttel a párt társelnöke szerint. A területen szerinte nem felhőkarcolókat kell felhúzni, hanem megfizethető, energiahatékony és környezetbarát parkvárost kell kialakítani, fenntartható lakóépületekkel.

Szabó Rebeka arra is felhívta a figyelmet, hogy a klímaválság idején óriási üveg- és betonépületeket felhúzni teljes őrültség. Ez nem szolgálja sem a budapestiek, sem a magyar emberek érdekeit, Karácsony Gergely főpolgármester ezért egy újabb lakógyűlést fog tartani, aminek kapcsán arról fogja kérdezni a budapesti lakosokat, hogy milyen fejlesztést szeretnének a rákosrendezői területen – mondta a zöldpárt társelnöke.

A Párbeszéd – ZÖLDEK ezentúl alaptörvénymódosítást nyújt be az Országgyűlésnek, ami megakadályozná azt, hogy ezt a területet mindenféle közbeszerzés és versenyeztetés nélkül egy arab befektetőnek adja át az állam. Szabó Rebeka szerint nyilvánvaló, hogy ebből az építkezésből is jelentős mértékben Mészáros Lőrinchez, Tiborcz Istvánhoz és Orbán Viktor egyéb üzletfeleihez folyna a pénz. Kisemmizik a fővárosiakat, egy környezetileg katasztrofális beruházást fognak idehozni a nyakunkra, amitől aztán soha nem fogunk tudni megszabadulni és még a pénzt is kilopják belőle” – foglalta össze véleményét a társelnök.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető.

Kövess minket: