Bizonyíték: Rogánék simán belenyúlhattak az ügyészségi iratokba

2024.04.23.

Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője szerint a tények azt mutatják, hogy Orbánék már korábban is tüntettek el ügyészségi aktákból rájuk nézve kellemetlen bizonyítékokat – és ezt hivatalos ügyészségi dokumentumok is igazolják.

Tordai Bence Facebook-bejegyzése alább olvasható.

Varga Judit akkori igazságügyi miniszter Magyar Péter hangfelvételén beismerte: „Persze, magukat kihúzatták…”, mármint Rogánék a Schadl–Völner-ügy aktájából.

Lázár János miniszter ezt megszakértette a 444-nek: „Azt pedig, hogy ma Magyarországon ügyészségi iratokba bárki kívülről bele tudjon nyúlni, azt én elképzelhetetlennek tartom, úgy, mint jogot végzett ember. (…)

Én nem hiszem azt, ami ott elhangzott, hogy az a valóság lenne. Egyrészt nem hihető azért, mert szerintem ezt nem lehet megcsinálni. Tehát nem létezik az, hogy valaki az ügyészségi iratokba kívülről belematat, belenyúl, vagy bármit csinál. Polt Pétert elég jól ismerem, kizárt dolognak tartom, hogy ez megvalósuljon. Tehát a Judit vagy nem tudta, mit beszélt, vagy összevissza beszélt, és egyébként is hülyeségeket beszélt, ez a véleményem.”

Hasonló persze a véleménye Polt Péter legfőbb ügyésznek és a többi fideszes hivatalosságnak is. De mi a valóság ehhez képest?

A tények azt mutatják, hogy Orbánék már korábban is tüntettek el ügyészségi aktákból rájuk nézve kellemetlen bizonyítékokat – és ezt hivatalos ügyészségi dokumentumok is igazolják.

A Fővárosi Főügyészség 1999. november 26-án készült feljegyzése szerint egy államtitoksértés bűntette miatt indult büntetőügyben a nyomozati anyagból egy fontos ügyiratot 1999. április 30-án kiemeltek, és a miniszterelnöki titkárság vezetőjének átadtak, méghozzá Orbán Viktor miniszterelnök kérésére. Az esetről készült feljegyzés szerint a szóban forgó irat eredeti példánya a miniszterelnöknél vagy annak titkárságán volt, és onnan a későbbiekben sem került elő.

(Az ügy előzménye, hogy a Fidesz – annak érdekében, hogy elterelje a figyelmet arról, hogyan került az általuk a 90-es évek elején törvénysértő módon megszerzett, majd eladott egykori tiszti kaszinó ára közvetve Orbán Győző bányacégéhez – előállt azzal a minden elemében hamis sztorival, hogy a fideszes vezetőket meg a családtagjaikat a titkosszolgálatok a Horn-kormány alatt illegálisan megfigyelték. A kamu kémtörténetet leleplező Juszt László újságíró ellen államtitoksértés miatt büntetőeljárás indult, de azt később bűncselekmény hiányában megszüntették. A Fidesz hazugságát feltáró, Juszt által publikált iratok nem minősültek államtitoknak. Az újságíró kártérítési pert indított, amit azonban elveszített, meggyőződése szerint azért, mert a perdöntő irat Orbán utasítására eltűnt az ügyészségi anyagból. A személyiségi jogi pert Juszt így is megnyerte Orbánnal szemben.)

Ezek tények, amelyek nemcsak azt bizonyítják, hogy Orbánék hajlamosak belepiszkálni az ügyészség nyomozati irataiba, hanem azt is, hogy a manipuláció technikailag kivitelezhető, és csak akkor derül ki, ha utóbb alapos vizsgálatot indítanak.

A 90-es évek végén, az első Orbán-kormány idején történt eset kísértetiesen hasonlít arra, amit a nyilvánosságra került hangfelvételen Varga Judit volt igazságügyi miniszter ismert be. Az igazságszolgáltatás meghekkelése, függetlenségének felszámolása a maffiakormányzás egyik legfőbb törekvése. Orbánéktól ez már a 90-es évek végén sem volt idegen, és a helyzet mostanra sokkal rosszabb lett: nincsenek gátlásaik, és akadály is alig van már előttük.

Nincs más megoldás: el kell távolítani őket a hatalomból, mielőtt Oroszország szintjére süllyedünk!

Kövess minket: