Nyakunkon az újabb aszály, a Párbeszéd – ZÖLDEK a vízvisszatartást sürgeti a kormányzati zöldellenes kirohanások helyett

2024.04.19.

Szabó Rebeka, Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke a természet-helyreállítási rendelet támogatására szólította fel a kormányt.

Szabó Rebeka csütörtöki, online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a rendelet elfogadását a Fidesz EP-képviselői is támogatták, de a környezetvédelmi miniszterek tanácsában a magyar kormány gyakorlatilag megtorpedózta” a jogszabályt.

A zöldpárt társelnöke hangsúlyozta, hogy a közelmúltban sorra dőltek meg a melegrekordok és a hét elején érkező hidegfront sem hozott elég csapadékot, ezért könnyet lehet, hogy nyakunkon az újabb aszály”. Magyar kutatók is leírták – fejtette ki –, hogy ahhoz, hogy a nyári időjárásban megszokott zivatarok megjelenjenek, szükséges, hogy a talajnak megfelelő legyen a víztartalma. Szabó Rebeka szerint nagyon fontos lenne, hogy a magyar kormány olyan lépéseket tegyen, amelyek a talajban lévő vízvisszatartást segítik elő.

A természet-helyreállítási törvény hátráltatásával egyértelművé vált, hogy a kormány részéről nincs komoly szándék arra, hogy javítsák a természet állapotát. Azt a lehetőséget is elvették a gazdáktól, hogy önkéntesen részt vehessenek uniós finanszírozású programokban, hogy rosszabb minőségű földjeiket eláraszthassák, ami elősegítené azt, hogy jobb legyen a mezőgazdasági termelés – mondta a társelnök.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint az európai zöld megállapodás szükséges és jó megállapodás, így természet-helyreállítási rendeletet fontos lenne támogatni, ezért nyomást kell gyakorolni a magyar kormányra annak érdekében, hogy hazánk természetének állapota és a mezőgazdaság javulhasson.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető.

Kövess minket: