Legyen visszatartó ereje a védett állatfajok természetvédelmi értékének is!

2024.02.24.

A Párbeszéd – ZÖLDEK a védett állatfajok természetvédelmi értékének emelésére, valamint a Büntető Törvénykönyv természetkárosítással kapcsolatos felülvizsgálatára tesz javaslatot az Országgyűlésnek – erről Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke beszélt szombati sajtótájékoztatóján.

Szabó Rebeka emlékeztetett: nem olyan régen szerepelt a hírekben, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében azért razziázott a rendőrség, mert a tavalyi farkaskilövés után fennállt a gyanú, hogy további hasonló esetek is történhettek. Emellett arról lehetett olvasni, hogy fokozottan védett ragadozó madaraink is rendszeresen esnek áldozatul akár kilövésnek, akár mérgezéseknek – hívta fel a figyelmet a társelnök.

Szabó Rebeka szerint a zöldek pontosan tudják, hogy a ragadozók, legyenek akár madarak vagy emlősök, hozzátartoznak az ökoszisztémához. Szerinte nem véletlenül védettek fokozottan ezek az állatok, hiszen állományuk fogyatkozóban van, és egyre kevesebb az az ökoszisztéma, amely helyet tud adni a vadon élő állatoknak. Ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK javaslatot nyújt be Országgyűlésnek, hogy a kormány tegyen hatékonyabb lépéseket a védett fajaink megóvása érdekében. A javaslat többek között tartalmazza a vadállatok eszmei, forintban kifejezett értékének ötszörösére növelését. Ezek az értékek nagyon régóta változatlanok – mutatott rá Szabó Rebeka –: a farkas természetvédelmi értéke például csupán 250.000 forint, ami a társelnök szerint egy vadász számára nem feltétlenül bír visszatartó erővel. Szlovákiában ehhez képest egy farkas természetvédelmi értéke több mint 1 000 000 forint, de más környező országokban is jóval magasabbak ezek az összegek – mondta a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke.

Szabó Rebeka szerint természetesen pénzben nem lehet kifejezni egy állat értékét, de fontos, hogy ha egy bíróság büntetést szab ki egy ilyen cselekmény után, akkor az legyen nagyobb mértékű – hátha ennek is van visszatartó ereje. De azért, hogy jelentősen változhasson az illegális vadászati tevékenység, a Párbeszéd – ZÖLDEK felszólítja a kormányt: vizsgálja meg a Büntető Törvénykönyvben az ide vonatkozó paragrafust, miként lehetne szigorítani a természetkárosítás tényállását. Továbbá vizsgálják felül a természetvédelemről szóló törvényt, és egyeztessenek a szakmai szervezetekkel, hogy a természetkárosítást a lehető leghatékonyabban meg lehessen előzni. Emellett a vadak védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény indokolt módosítását is szorgalmazza a Párbeszéd – ZÖLDEK.

Az Országgyűlésnek benyújtott határozati javaslat itt olvasható.

A sajtótájékoztató itt nézhető vissza.

Kövess minket: