Karácsony Gergely: A Fidesz jelöltjei megmutatták lényegüket

2024.05.21.

„Végül is, ennek a legújabb fideszes hazugságkampánynak is van valami haszna. Megmutatják a Fidesz jelöltjei a lényegüket.” – írta Karácsony Gergely főpolgármester a tíz évnél idősebb autók kitiltására vonatkozó tervet cáfoló Facebook-bejegyzésében.

A Facebook-bejegyzés alább olvasható.

Hadrendbe állt a teljes propagandagépezet, elköltöttek már sok tízmillió forintot egy nettó hazugságra, arra az eszement marhaságra, hogy ki akarnánk tiltani a 10 évnél idősebb autókat. Ha csak egy pillanatra megállnának, maguk is belátnák ennek teljes abszurditását, de hát a hülyeségvonaton fideszéknél nincs fék. Hogy mit lehet ebből megtanulni a Fidesz B jelöltjéről? Az alapvető szövegértési problémákon túl azt, hogy kormányszóvivő asszonynak semmilyen mondanivalója nincs a város jövőjéről, nem érti, mit jelent az, hogy egészségessé tesszük az utcákat és a köztereket, nem érti a levegőminőség javításának szükségét, nem érti, miért fontos az embert választani minden más szempont előtt, és egy épkézláb mondata nincs Budapest talán legfontosabb sorskérdéséről: mit kezdünk a naponta ránk zúduló 300 ezer autó okozta hatásokkal? Marad a szokásos: a hazugság és a propaganda.

Közben mi cselekszünk, egyebek mellett a levegőminőség javítása érdekében is. Minden idők legnagyobb járműfejlesztésével kivezettük a levegőszennyező buszokat a közösségi közlekedésből, új villamos és trolikapcsolatokkal bővítettük a kibocsátásmentes közlekedés arányát. Jelentősen csökkentettük a belvároson átmenő autóforgalmat. Sok ezer fát ültettünk. Bővítettük és zöldítettük a távhőellátást, európai uniós programokat készítettünk elő a szilárd tüzelés kiváltására.

Tegnap megmutattam, hogy a mi családi autónk is benne van a korban, bőven több mint tízéves, mire a Fidesz A jelöltje azzal élcelődött, hogy lehet-e zöld elkötelezettségű az, akinek öreg autója van? Ez a másik hozzáállás, amivel ezt a várost nem lehet vezetni, a szociális érzéketlenség hübrisze, a NER kegyeltjeire jellemző újgazdag kivagyiság.

Sokat idéztem már azt a mondatot, ami a hozzáállásomat meghatározza: egyszerre kell szolgálni azokat, akik félnek a hónap végétől, és azokat, akik félnek a világ végétől.

A zöld elkötelezettség és a szociális érzékenység egyszerre kell érvényesüljön Budapesten. A Fidesz B jelöltje nem akar zöld várost, a Fidesz A jelöltje nem akar szolidáris várost, de Budapest szabad, zöld és szolidáris város, és én mindhárom értékéhez ragaszkodom.

Kövess minket: