Hulladékkoncesszió: a MOHU MOL nyert, a környezet ráfizetett – Újabb adatigénylést nyújt be a Párbeszéd – ZÖLDEK

2024.05.24.

A Párbeszéd – ZÖLDEK felszólítja a kormányt, hogy ne csökkentse a korábban vállalt újrahasznosítási arányszámokat a hulladékgazdálkodásban, valamint adatigénylést nyújt be a részletes tájékoztatás érdekében – jelentette be Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

Szabó Rebeka szerint az Orbán-kormány a MOL új koncessziós rendszerével teljesen tönkretette a hazai hulladékgazdálkodást. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett, hogy korábban dr. Jávor Benedek fordult adatigényléssel az új koncesszió miatt a megfelelő szervekhez, hogy kiderüljön, milyen arányban gyűjtik vissza azokat a hulladéktípusokat, amelyeket újra kellene hasznosítani. A korábbi adatok is azt mutatták, hogy a hulladék visszagyűjtése drasztikusan romlott – hívta fel a figyelmet a zöldpolitikus.

A MOL nem ért a hulladék visszagyűjtéséhez, ráadásul nagyon sok olyan kisvállalkozó van, akik nem akartak előnytelen szerződést kötni a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel, ezért ők most nem is tudnak visszagyűjtési tevékenységet űzni, így káosz uralkodik a magyar hulladékpiacon – mondta Szabó Rebeka.

A Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke szerint a hulladékpiac szereplőivel készített legújabb felmérésekből az derült ki, hogy az elmúlt két évben két évtizedet lépett vissza a magyar hulladékgazdálkodás. Ennek az a következménye, hogy a magyar állam által 2025-re vállalt 55 százalékos visszagyűjtési arány, valamint a 2035-re vállalt 65 százalékos arány esetében a kormány megpróbálja elérni, hogy csökkentsék a célszámokat, hiszen már most látják, hogy nem fogják tudni teljesíteni őket.

A Párbeszéd – ZÖLDEK azt képviseli, hogy az az iszonyatos hulladékmennyiség, amivel az emberek folyamatosan szennyezik a bolygót, nem fenntartható – fogalmazott Szabó Rebeka. Szerinte minden országnak rengeteg energiát kellene tenni ennek a problémának a megoldásába.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány korábban azt ígérte, hogy január elsejétől már visszaválthatók lesznek a PET-palackok, ez azonban nem teljesült, így sokszor normál, kommunális kukákba kerülnek a visszaváltható hulladékok is. Később aztán azt ígérte a kormány, hogy júniusig fokozatosan bevezetik a visszaváltható palackokat, ezeknek a száma jelenleg azonban gyakorlatilag elenyésző mértékű Szabó Rebeka szerint.

A Párbeszéd – ZÖLDEK újabb adatigényléssel fordul a minisztériumhoz és a MOL-hoz, hogy kiderüljön, hogy az egyes hulladéktípusok visszagyűjtése jelenleg hogy áll.

„Követeljük, hogy a magyar kormány ne kérje a célszámok csökkentését, hanem teljesítse azokat, amiket korábban vállalt. Mindannyiunk érdeke, hogy ne árasszák el szeméttel az országot” – fogalmazott a zöldpolitikus.

Szabó Rebeka szerint csak a zöldek képesek arra, hogy ilyen és ehhez hasonló problémákat értelmesen feltárjanak, ezekre javaslatot tegyenek, és a választókkal együtt nyomást gyakoroljanak a kormányra, ezért arra kéri a budapesti választókat, június 9-én támogassák Karácsony Gergely zöld főpolgármestert és a DK – MSZP – Párbeszéd – ZÖLDEK listáját.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető.

Kövess minket: