Orosz kibertámadások: Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a Párbeszéd – ZÖLDEK

2024.05.17.

A Párbeszéd – ZÖLDEK május 27-ére az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi – jelentette be Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

A frakcióvezető szerint a 444.hu-n tegnap napvilágot látott dokumentum megerősíti azt, amit eddig is sejtettünk: Putyin hekkerei gyakorlatilag leigázták a magyar kormány informatikai rendszereit, feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium teljes informatikai hálózatát, hozzáfértek mindazokhoz az államtitkokhoz, minősített dokumentumokhoz, amelyek a külügy rendszereiben találhatók.

Az orosz kibertámadások már 2022-ben megjelentek a hírekben, de akkor a kormány még kampányhazugságnak minősítette a vádakat – emlékezett vissza Tordai Bence. Szerinte mostanra azonban kiderült, hogy ezek az információk valósak. A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek küldött és nyilvánosságra került levélben a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója leírja azokat az állításokat, amelyek szerint az oroszok átjáróházat csináltak a magyar külügy rendszereiből.

Tordai Bence kiemelte: Szijjártó Péter annak tudatában ment el és vette át Lavrov orosz külügyminisztertől az egyik legmagasabb fokú orosz kitüntetést, hogy az oroszok meggyalázták a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumot. „Erre igazán nincsenek szavak” – kommentálta az esetet a zöldpolitikus.

Legkésőbb tehát 2017 óta tudjuk, hogy Oroszországgal szemben az elhárítás gyakorlatilag nem működik, ami megengedhetetlen. A Párbeszéd – ZÖLDEK ezért az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi. Tordai Bence szerint meg kell vitatni, mit tud tenni a jogalkotás az orosz támadásokkal kapcsolatban. A Párbeszéd – ZÖLDEK határozati javaslatot is benyújt a Magyarország elleni orosz kibertámadások elítéléséről és azok feltárásáról.

A zöldpárt a rendkívüli ülést május 27-ére hívja össze, amelyet több ellenzéki párt frakcióvezetője is támogat – tette hozzá Tordai Bence. Kövér Lászlónak a meghirdetett dátumhoz képest legkésőbb 8 napon belül ki kell tűznie az ülést.

„Ha valóban olyan fontos a béke és a szuverenitás, akkor végre ennek megfelelően védekezzünk az orosz támadások ellen. Le kell zárni a keleti nyitás korszakát, vissza kell térni a nyugati orientációhoz” – zárta a sajtótájékoztatót Tordai Bence.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető.

Kövess minket: