Tordai Bence: 333 napja történt a recski sárlavina – azóta sem tudjuk, hogy biztonságos-e már a Fidesz-közeli kőbánya

2024.05.07.

Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy még mindig nem lehet tudni, hogy biztonságos-e a recski kőbánya.

A bejegyzés alább olvasható.

2023. június 8-án Recsken a falu fölött megnyitott kőbányából az esőzés hatására megindult az iszap a házakra.

Történt azóta sok minden. A bányacég hárította a felelősséget. A feljelentésemre nyomozás indult. A kormány tagjai állítottak nagyokat. A miniszterelnök 500 milliót félre is tett a károsultaknak. A bányakapitányság megbírságolta a bányát, igaz, csak egy kicsikét. Továbbá kötelezte Kósa Lajos cimboráját, hogy a bányáját tegye biztonságossá, és ne veszélyeztesse tovább a recski Hunyadi utca lakóit.

A kötelezés határideje február 11-én lejárt. Meghosszabbították márciusig. A helyszíni ellenőrzésen aztán újabb halasztást kért a kontár kőbányacég. Megkapták, küldtek valamit, de nem eleget: hiánypótlásra kötelezték őket, májusi határidővel.

2024. május 7. van. A márciusi levelemre pár napja azt válaszolta a bányakapitányság, hogy a “bányafelügyelet az ellenőrzést még nem zárta le, az ellenőrzés végső megállapításairól egyelőre nem tudok tájékoztatást adni.”

Biztonság nincs.

És a mai napig egy forintot sem láttak a károsultak a félretett 500 millióból. Kárpótlás sincs.

Kiss Judit Ágnes ezt írja Szó című versében:

„Maradj tövisnek, bőr alatt,

Ha bírod még, magyar,

Légy viszkető seb, mit a kéz

Álmában is vakar.”

Leszek hát viszkető seb, tövis a bőr alatt! Újra kérdésekkel bombázom a minisztereket. Hátha 365 nap után lesznek végre válaszaik a recski károsultaknak.

Kövess minket: