Karácsony Gergely: Ahhoz, hogy Budapesten felkészüljünk a klímaváltozás hatásaira, folytatnunk kell a város zöldítését

2024.06.06.

A klímaváltozás már nem a jövő fenyegetése, már benne élünk. Ezért Budapest zöldítése nem egyszerűen a jövő generációk iránti felelősségünk, hanem saját elemi érdekünk – írja Karácsony Gergely 2024-es választási programjában.

A teljes program itt érhető el, alább a főpolgármester zöld Budapesttel kapcsolatos elképzelései olvashatók.

Egyre forróbb nyarak, szélsőséges időjárási körülmények, hosszú szárazságok, hirtelen esőzések, rekordalacsony dunai vízszint vagy éppen rekordmagas áradás. Nemcsak minden előrejelzés, de már az elmúlt évek tapasztalata is azt mutatja, hogy a korábbiakhoz képest szélsőségesen változó, extrém időjárásra kell felkészülnünk. Erről szól a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás.

Az alkalmazkodóképesség pedig emberéletek megőrzését jelenti. A nyári hőhullámok idején kiemelkedően megugrik a halálozások száma, és világszerte számos példa mutatja, hogy az extrém időjárási jelenségek (például egy hirtelen lezúduló felhőszakadás) nem csak anyagi, de emberáldozatokat is követelhetnek. Budapesten ez szerencsére ma még nem jellemző, de ennek megelőzésére is fel kell készülnünk.

Nem kell azonban kizárólag az extrém helyzetekre gondolnunk, a klímaválsághoz való alkalmazkodás a hétköznapokat is kellemesebbé teszi. Egy árnyas utcában, egy szélvédett téren, egy zöldellő parkban vagy egy hűs erdőben egyszerűen jó lenni. A városi zöld környezet és vízfelületek gondoskodnak arról, hogy a városunk élhető maradjon és képes legyen ellenállni a klímaváltozás hatásainak. Számos kutatás bizonyítja, hogy a parkok közelségének és használatának élethosszabbító, a mentális egészséget és az immunrendszert erősítő, valamint fizikai kondíciót javító jelentősége van.

Ahhoz tehát, hogy Budapesten felkészüljünk a klímaváltozás hatásaira, folytatnunk kell a város zöldítését, minél több természetközeli gyakorlat alkalmazásával növelnünk kell az ellenállóképességét, és újra kell értelmeznünk a vízzel, legelső helyen a Dunával való kapcsolatunkat és gyakorlatainkat.

Kövess minket: