Húsz évvel ezelőtt csatlakoztunk az EU-hoz

2023.04.16.

Húsz évvel ezelőtt, 2003. április 16-án a magyar kormány aláírta hazánk EU-csatlakozási szerződését az athéni Akropolisz lábánál fekvő Attalosz oszlopcsarnokban.

Akkor még nem sejtettük, hogy az eufórikus, ünnepi pillanatok kisvártatva belpolitikai, majd külpolitikai csatározásokba fordulnak át, és hogy az akkori kormányfői tételmondat – „Régi adósságát törleszti a sors, törleszti Európa és törlesztjük magunkkal szemben mi, magyarok” – hamarosan teljesen más irányú, EU-ellenes konklúzióba csap át.

Ma, a 2020-as évek Magyarországán diskurzus tárgyát képezheti, hogy hazánk „kilépjen-e” az EU-ból. A regnáló miniszterelnök, az oroszbaráttá lett Orbán Viktor és fideszes különítménye unióellenes politikát, kommunikációt folytat, miközben – mutatva kétarcúságát – él a tagság minden előnyével; sőt, nem egyszer visszaél azzal.

Hogy mást ne mondjunk, Orbánék fölöttébb kreatívan menedzselik a Brüsszelből érkező támogatásokat. Értsd: az elmúlt 13 évben az EU-források egy jelentős része nem a magyar állampolgárokhoz folyt be, azokat nem intézmények felújítására, rendszerek újjáépítésére, a zöld fordulat megteremtésére fordították, hanem a miniszterelnök családtagjainak, barátainak, oligarcháinak meggazdagodására használták fel. Az „EU-pénz” és a „lopás” Magyarországon így vált szinonimává.

Nem vitás, hogy az Európai Unió is önreflexióra – bizonyos területeken újratervezésre – szorul, de ettől még ugyanazt kínálja tagországainak, mint amire annak idején határozott igent mondtak. A szabadságot, a biztonságot, az egyenlőséget; azt a fajta európaiságot, amelyben nincsenek határok.

Mi zöld, igazságos, szolidáris Európai Unióban és Magyarországban hiszünk. És azért dolgozunk, hogy a 20 évvel ezelőtti aláírás 20 év múlva ne csak egy elfeledett, kiégett kép legyen csupán.

Kövess minket: