Dr. Jávor Benedek: A magyar kormány továbbra is titkolózik a paksi bővítés szerződésmódosításairól

2023.05.25.

Paks II. szerződéseit a kormány úgy nyújtotta be az Európai Bizottsághoz, hogy arról semmilyen infót nem közölnek a magyar emberekkel.

„A paksi szerződésmódosítások semmilyen módon nem orvosolják az Oroszország elleni szankciós rendszerből fakadó számtalan problémát” – nyilatkozta dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A listavezető szerint a kormány nem véletlenül tartotta titokban a módosításokat, nem véletlenül mulasztotta el a nyilvánosság tájékoztatását. Az orvosolandó problémák köre a politikus szerint sokrétű: például nem lehet beutaztatni az építéshez szükséges több ezer orosz szakembert, valamint nem lehet beszállítani az építéshez anyagokat berendezéseket, készülékeket sem.

„A mostani módosítás információim szerint semmilyen megoldást nem kínál a problémákra.” – nyilatkozta a politikus.

Dr. Jávor Benedek hangsúlyozza: „A kormány titkolja, hogy nem tudja megoldani a paksi bővítés körül felhamozódott problémagócot, amit maga állította elő azzal, hogy minden racionális megfontoláson túl erőltette a bővítést.”

A politikus úgy látja, hogy ma ott tartunk, hogy Magyarország egy orosz finanszírozású és orosz technológiából megvalósítandó gigaberuházás romjainak csapdájában vergődik. A kormány elmulasztotta az alternatív energiaforrások fejlesztését, a hálózatfejlesztést és az energiahatékonysági beruházásokat.

A Párbeszéd – ZÖLDEK több, mint 10 éve szorgalmazza, hogy Magyarország egy olyan fenntartható energiapolitikai útra lépjen rá, amely a megújuló energiaforrásokra, a hálózatfejlesztésre, energiahatékonyságra és a környező EU-s tagországokkal való együttműködésre alapul.

Jávor Benedek azért kéri a választók bizalmát, hogy a 2024-es Európai parlamenti választások után ismét azon dolgozhasson, hogy Magyarország számára uniós forrásokból és az európai partnerekkel együttműködve biztonságos, fenntartható és az ország valamennyi polgára számára elérhető energiát biztosíthassanak. 

Kövess minket: