A Párbeszéd – ZÖLDEK felszólította a kormányt, hogy segítsen a recski sárlavina áldozatainak

2023.06.21.

Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke és Ürmös István, a párt heves megyei elnöke sajtótájékoztatójukban felszólították a kormányt az azonnali segítségnyújtásra.

Tordai Bence azt is bejelentette, hogy a napokban feljelentést tett a heves megyei főügyészséghez, hiszen szerinte teljesen egyértelmű, hogy azok, akik hagyták, hogy így megnyíljon a bánya, felelőtlenek voltak. A társelnök hangsúlyozta, hogy a Párbeszéd – ZÖLDEK már a bánya nyitása előtt jelezte, akkor ebből baj lehet. Már januárban egyértelmű volt, hogy ha a házak fölé telepítenek egy földsáncot, akkor az első komoly esőzés hatására sárlavinával terítheti be az ott élők házait. Pontosan ez történt június 8-án, és csak a szerencsének köszönhető, hogy halálos baleset nem történt. Az ott álló házak viszont gyakorlatilag lakhatatlanokká váltak.

Ürmös István, heves megyei elnök elmondta, hogy már januárban tudni lehetett, hogy nincs annyi kő az andezitbányában amit a kivitelező tervezett. Ürmös kiemelte, hogy semmilyen anyagi érdek nem lehet az emberi életek és sorsok felett. Most 21 lakást érintett a sárlavina, és 40 ember életét keserítette meg. A károsultaknak adott 100.000 forint gyors segély nagyon kevés, így Ürmös István arra kéri a kormányt, hogy ne csak hitegetéssel, hanem kidolgozott és parlament által elfogadott, érdemleges tervvel álljanak elő, ami lakásokat biztosít ezeknek a lakosoknak.

Kövess minket: