A Párbeszéd – ZÖLDEK határozati javaslatot nyújtott be az állampapír-befektetések védelméért

2023.06.26.

Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke közleményében bejelentette, hogy a Párbeszéd – ZÖLDEK határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek az állampapír-befektetések védelméért.

A kormány 2023. május 31-én váratlanul sarcot vetett ki a lakossági megtakarítási formák többségére annak érdekében, hogy a magyar háztartások megtakarításait az állampapírokba terelje. A polgárok és az elemzők azonban egyaránt jogos aggodalmakat fogalmaztak meg, ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek az állampapír-befektetések védelméért.

A magyar polgárok a rendszerváltás óta olyan állampénzügyi beavatkozásokat tapasztaltak meg, mint a kamattámogatott lakáshitelek piacosítása, a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos visszaélések a 90-es években vagy a magánnyugdíjpénztárból történt visszakényszerítés és a lakástakarék-pénztár állami támogatásának megszüntetése 2010 után. Az Orbán-kormányra különösen jellemző az öngondoskodáshoz, sőt a közszolgáltatásokhoz kapcsolódó ösztönző/szankcionáló szabályok kiszámíthatatlan változtatása és a pénzügyekre (is) vonatkozó, tudatosan pontatlan, trükkös, sőt nem ritkán kifejezetten rosszhiszemű kommunikáció.

A lakosság aggodalmai nemcsak a korábbi kormányzati intézkedések miatt érthetőek, hanem azért is, mert máris megkezdődött annak a kommunikációs előkészítése, hogy az állam a válságkezelő pénzügyi eszközök milyen széles körével élhet.

A Párbeszéd – ZÖLDEK ezért az állampapírokba fektető polgárok védelme érdekében határozati javaslatot dolgozott ki és nyújtott be az Országgyűlésnek. A javaslat a fenti okok miatt minden korábbinál erősebb, előzetes garanciákat javasol a magyar lakossági befektetők védelme és az állampapírok iránti lakossági bizalom fenntartása érdekében.

A teljes közlemény itt olvasható.

Kövess minket: