A szociálisan igazságos, zöld átmenet költségvetése

2023.06.14.

Az elképesztő inflációs és stagflációs helyzetében durván megszorító költségvetést nyújtott be a Fidesz, egy klasszikus megszorítási programot. A Párbeszéd – ZÖLDEK ehelyett zöld, szociálisan igazságos költségvetést javasol – erről tartott sajtótájékoztatót a párt két társelnöke, Szabó Rebeka és Tordai Bence.

Amit a Fidesz takarékossági megoldásnak hív, azt a szakemberek és a köznyelv is megszorításnak nevez.

A Párbeszéd – ZÖLDEK módosító javaslatcsomagjának legfontosabb eleme az igazságos, zöld átállás alap. Annak érdekében, hogy ezt finanszírozni lehessen, növelni kell a bevételeket. Tordai Bence kijelentette, hogy a párt szakértői összeállítottak egy olyan plusz bevételeket és költségvetési megtakarítást tartalmazó programot, ami több, mint 3000 milliárd forintot szabadít fel azokra a fontos célokra, amiket a Párbeszéd – ZÖLDEK társadalom- és környezetpolitikában támogatni kíván.

Ennek részeként a párt szeretné megemelni a nagyvállalatok adóját, megadóztatni a szupergazdagokat, szeretnék a szennyezést is sokkal erősebben adóztatni – ez több, mint 1500 milliárd plusz bevétellel fedezné a programot.

Szabó Rebeka, a párt társelnöke hangsúlyozta, hogy a közpénzt nem a távolkeleti multiknak kell odaadni, hanem a klímaalkalmazkodásra és a magyar emberek méltányos megélhetésének biztosítására kell fordítani. A zöld átállás csomag jelentős része energiahatékonysági támogatásokra és megújuló energiákkal összefüggő célokra fordítódik. Ezzel fel lehet venni a harcot az energiaszegénység ellen.

A fenntartható közlekedés, a klímaalkalmazkodás támogatása, az ökológiai gazdálkodás előtérbe helyezése és a szociálisan igazságos politika szintén a program részét képezi.

A Párbeszéd – ZÖLDEK azért adja be a költségvetést módosító csomagot, hogy megvalósítsa a szociálisan igazságos, zöld átmenetet, hogy a 21. század valódi problémáira anyagi forrásokat biztosítson Magyarország számára.

Kövess minket: