Dr. Jávor Benedek: Az új klímaterv megkésett, társadalmi szolidaritást mellőző, és csak az uniós elvárás látszatmegoldása

2023.06.30.

Dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet, hogy a frissített klíma- és energiaterv céljai elégtelenek, és nem felelnek meg a sürgető klímakrízis által támasztott cselekvéseknek. A most megfogalmazott célok megkésettek, ezeket már tíz évvel ezelőtt meg kellett volna hirdetni és meg is valósítani.

A magyar energiapolitika a valóságban nem a frissített klímatervben megfogalmazott irányba megy, hiszen a gyakorlati intézkedések ellentmondanak ezeknek az elképzeléseknek. Dr. Jávor Benedek szerint a klímaterv politikai okokból nem foglalkozik azzal, hogy például az akkugyártás idetelepítése nagymértékben gátolja az energiamegtakarítási célok teljesülését.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint az új klímaterv semmit nem mond az energiaszegénység kezeléséről, az igazságos zöld átállás megvalósításáról. Pedig az energiapolitikai döntéseket ma már nem lehet társadalmi környezetükből kiragadva értékelni. A kibocsátáscsökkentés és az energetikai átállás megvalósítása során kiemelt figyelmet kell fordítani a társadalmi igazságosság és a szolidaritás kérdésére.

Kövess minket: