Ugye ti sem szeretnétek, hogy Magyarország selejtes akkumulátorok lerakata legyen?

2023.08.30.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke továbbra is hangsúlyozza, hogy ha nem teszünk semmit, annak szörnyű következményei lesznek! Az akkumulátorgyárak elképesztő mennyiségű vizet, energiát és termőföldet igényelnek, nem beszélve arról, hogy az eddigi példák alapján rendkívül szennyezőek is.

Magyarország „akkumulátorhulladék-lerakat” lesz ha megvalósul a kormány terve. Nemcsak az akkumulátor-gyártásnak, hanem a hulladékfeldolgozásnak is a jelentős része Magyarországra fog kerülni, hiszen egész Európából ide fognak érkezni az elhasznált vagy selejtes akkumulátorok.

Már többször kiemeltük: a gyártáshoz sincs elegendő víz és elektromos energia, nem szabad még kapacitásokat létesíteni ahhoz, hogy az akkumulátorhulladékokat feldolgozzák. Nem beszélve arról, hogy a selejtes akkumulátorok feldolgozása milyen problémákat okoz jelenleg is az országban: nemrég függesztették fel a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó működési engedélyét, hiszen fittyet hánytak a környezetvédelmi előírásokra, sőt a munkavédelmi előírásokra is.

Rákkeltő anyagokkal kellett dolgozniuk mindenféle védelem nélkül a munkásoknak. És ez csak a jéghegy csúcsa. Magyarországon a hatósági előírások NEM ELÉG SZIGORÚAK ahhoz, hogy ezt az iparágat biztonságosan lehessen működtetni! Ráadásul az uniós szabályozás miatt nagyon valószínű, hogy azokat az akkumulátorokat, amelyeket Magyarországon gyártanak és hoznak forgalomba, vissza fogják hozni és itt kell majd feldolgozni.

Kövess minket: