Az Európai Bizottság foglaljon jogi álláspontot a magyar akkumulátorhulladék feldolgozásának ügyében! – Közlemény

2023.09.06.

Dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – Zöldek európai parlamenti listavezetője: Magyarország ne váljon akkumulátorhulladék-lerakattá! – megkerestem az Európai Bizottság környezetvédelmi és gazdasági főigazgatóságát

A Magyarországon gyártott, majd használat után hulladékká váló akkumulátorok feldolgozásáért a jelenlegi szabályozás szerint a hazai akkumulátorgyártók lesznek felelősek. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy már a gyártási hulladék feldolgozásához sem megfelelő sem az ipari kapacitás, sem a hatósági engedélyezési és ellenőrzési rendszer – ahogyan ezt az ismétlődő illegális hulladékelhelyezési botrányok, illetve a feldolgozóüzemekben tapasztalt súlyos szabálytalanságok is igazolják.

A hiányzó kapacitások pótlását a kormány új feldolgozóüzemek létesítésével (például Alsózsolcán), illetve a már meglévők bővítésével (például Bátonyterenyén) képzeli el, nem reflektálva sem a szabályozás és engedélyezés hiányosságaira, sem pedig a meglévő kemény technológiai korlátokra. Pedig a feldolgozás esetében pontosan ugyanazok a szűk keresztmetszetek, mint a gyártásnál (áram, víz, munkaerő, területigény), ráadásul a folyamat egészségkárosító, és rendkívüli mennyiségű, feldolgozhatatlan veszélyes hulladék keletkezésével jár. Magyarország helyzetét súlyosbítja, hogy ugyanakkora feldolgozásra váró hulladékmennyiségről van szó, mint amennyi akkumulátor gyártása zajlik majd: évi több százezer tonna.

Fennáll a veszélye, hogy a kormány erőltetett akkumulátoripari stratégiájának következményeként az ország egy megoldhatatlannak látszó, rendkívül súlyos veszélyeshulladék-probléma áldozatává válik. Ezért megkerestem az Európai Bizottságot, hogy jogi álláspontot foglaljanak a magyar akkumulátorhulladék feldolgozásának ügyében. Hogy kiderüljön, összeegyeztethető lenne-e az unió egységes piacával, ha Magyarország törvényben tiltaná a használt akkumulátorok Magyarországra hozatalát.

Budapest, 2023. szeptember 05.
Jávor Benedek,
a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője

Kövess minket: