Dr. Jávor Benedek: a magyar állam egy évtizeden át gátolta a megújulókat, hogy legyen hely a rendszerben Paks II-nek

2023.09.11.

Amit a kormány a napelemesekkel (vagy általában a megújulók területén) művelt, az tankönyvi példája annak, hogy hogyan nem szabad energiapolitikát csinálni.

Dr. Jávor Benedek az ATV vendégeként többek között arról beszélt, hogy kiszámíthatatlan, egymásnak ellentmondó, káros, a szakmai helyett napi politikai szempontok által vezérelt intézkedések folyamatosan változó, értelmezhetetlen halmaza ma a kormányzati energiapolitika. Egy évtizeden át gátolták a megújulókat, hogy legyen hely a rendszerben Paks II-nek.

Már beindult a napelemforradalom (de a szélenergiát továbbra is tiltották), amit a kormány különböző eszközökkel, például 100%-os támogatottságú napelemprogrammal támogatott, de aztán alig fél évre rá hirtelen satuféket nyomtak a piacon: az új kapacitások nem kapcsolhatók rá a hálózatra. Ez a lépés annyiban megalapozott volt, hogy a rezsicsökkentés miatti forráshiány következtében elmaradt fejlesztések és a Paks II.-re optimalizált centralizált hálózat miatt valóban rendszerirányítási gondok támadtak…

Ezt súlyosbította, hogy a szélenergia továbbra is érvényben levő tilalma miatt a magyar megújuló termelés nagyon “rángat”: amikor süt a nap, és minden napos kapacitás termel, nagyjából egy paksnyi áram jön megújulókból, amikor nem süt, gyakorlatilag alig van megújuló termelés.

Végül a költségvetési nehézségek miatt váratlanul visszamenőlegesen módosítani próbálták a szerződéseket és megszüntetni az éves szaldóelszámolást, teljesen felborítva a korábbi napelem-beruházók megtérülési számításait. Majd amikor túl nagy lett a felháborodás, ezt is visszavonták, de az egészet hazug módon az EU-ra fogták.

Ami ebből kiderül: a magyar állam megbízhatatlan, kiszámíthatatlan, hazug, rövidlátó és szakmaiatlan. Amire az energiapolitikában szükség van: kiszámíthatóság, megbízhatóság, szavahihetőség, hosszú távú tervezhetőség és szakmai alapú döntések.

A magyar kormány tevékenysége a tankönyvi szintű példája annak, hogy hogyan ne csináljunk energiapolitikát.

Kövess minket: