Elrettentő erejű szankciókat a szabálysértő akkugyáraknak!

2023.09.14.

A Párbeszéd – ZÖLDEK javaslattal élt a parlamentben, amelyben azt kérjük, hogy minden olyan üzem működési engedélyét függesszék fel, ahol nem tartják be az előírásokat, és ahol súlyos, az emberek egészségét veszélyeztető baleset történt.

Szabó Rebeka a Párbeszéd – Zöldek társelnöke és Jávor Benedek a Párbeszéd – Zöldek európai parlamenti listavezetője a SungEel koreai akkumulátorüzem szigetszentmiklósi gyáránál jártak, ami emblematikus helyszíne a magyarországi akkumulátoripar robbanásszerű növekedésének és annak is, hogy hogyan működik ez az akkumulátoripar ma Magyarországon.

A SungEel HiTech 2019-ben hozta létre ezt az üzemét, és ezt követően nyitottak Bátonyterenyén is egy olyan akkumulátorhulladék-feldolgozót, amely előtt mi, a Párbeszéd – ZÖLDEK idén nyár elején egy sikeres tüntetés tartottunk. Miért volt szükség a demonstrálásra? Nemcsak amiatt, mert egész Magyarország elektromos ellátását, vízkincsét veszélyezteti ez a rengeteg akkumulátorgyár és akkumulátorbontó, de sajnos az is probléma, hogy ezek a gyárak rendszeresen megszegik azokat a katasztrófavédelmi és munkavédelmi előírásokat, amelyek egyrészt a környéken lakókat, a környezetünket és magukat a cégnél dolgozókat védenék. Bátonyterenyén is sorozatos tűzesetek, szabálytalanságok voltak, az embereket rákkeltő anyagoknak tették ki, ezért végül is annak a gyárnak már felfüggesztették a működését. 2023 márciusában tragikus üzemi baleset történt: két ember életét vesztette abban a tűzben, ami itt, ebben a gyáregységben ütött ki.

Ezért mi, a Párbeszéd – ZÖLDEK egy határozati javaslatot nyújtottunk be a parlamentnek, amiben azt kérjük, hogy minden olyan üzemnek függesszék fel a működési engedélyét, ahol nem tartják be ezeket az előírásokat, és ahol súlyos, az emberek egészségét veszélyeztető baleset történt. Emellett azt is kérjük, hogyha sokkal szigorúbb, sokkal nagyobb büntetést szabjon ki a hatóság ezekre az üzemekre, hiszen látjuk, hogy ez a néhány 10 milliós büntetés, amit ilyenkor kapnak, semmilyen visszatartó erővel nem hat a gigantikus cégekre.

Kövess minket: