Magyarország ne váljon akkuhulladék-lerakattá! – Közlemény

2023.09.02.

Jávor Benedek válaszokat vár az Országgyűlés által választott Jövő Nemzedékek Szószólójatól

A Magyarországon gyártott, majd használat után hulladékká váló akkumulátorok feldolgozásáért a jelenlegi szabályozást szerint a hazai akkumulátorgyártók lesznek felelősek. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy már a gyártási hulladék feldolgozásához sem megfelelő sem az ipari kapacitás, sem a hatósági engedélyezési és ellenőrzési rendszer – ahogyan ezt az ismétlődő illegális hulladékelhelyezési botrányok, illetve a feldolgozóüzemekben tapasztalt súlyos szabálytalanságok is igazolják.

A hiányzó kapacitásokat a kormány új feldolgozóüzemek létesítésével (például Alsózsolcán), illetve a már meglévők bővítésével (például Bátonyterenyén) képzeli el, nem reflektálva sem a szabályozás és engedélyezés hiányosságaira, sem pedig a meglévő kemény technológiai korlátokra. Pedig a feldolgozás esetében pontosan ugyanazok a szűk keresztmetszetek, mint a gyártásnál (áram, víz, munkaerő, területigény), ráadásul a folyamat egészségkárosító, és rendkívüli mennyiségű, feldolgozhatatlan veszélyes hulladék keletkezésével jár. Magyarország helyzetét súlyosbítja, hogy ugyanakkora feldolgozásra váró hulladékmennyiségről van szó, mint amennyi akkumulátor gyártása zajlik majd: évi több százezer tonna.

Fennáll a veszélye, hogy a kormány erőltetett akkumulátoripari stratégiájának következményeként az ország egy megoldhatatlannak látszó, rendkívül súlyosveszélyeshulladék-probléma áldozatáváválik.

Ahogy a korábbi Alkotmányunk, úgy még a fideszes Alaptörvény is elismeri mindenki jogát az egészséges környezethez. Ám, az ország akkuhulladék-lerakattá tétele egyértelműen sérti alkotmányos jogainkat, illetve a jövő nemzedékek jogait arra, hogy ők is a biztonságos és egészséges élethez szükséges feltételek között élhessenek.

Erre hivatkozva kértem a jövő nemzedékek érdekeiért felelős ombudsman-helyettest, hogy vizsgálják meg, milyen veszélyeshulladék-kezelési kötelezettségek hárulnak Magyarországra, ennek Magyarország kormánya mennyiben tett eleget; a most kiépülő gigantikus akkumulátorgyártó kapacitások nyomán adottak-e a feltételei annak, hogy ezeknek a kötelezettségeknek ténylegesen és hatásosan eleget tegyenek, és milyen környezeti hatásai lesznek annak, ha a hazai gyáraknak meg kell felelniük a jelenleg teljes mértékben még nem feldolgozható akkumulátorhulladék ártalmatlanításával és/vagy tárolásával járó kötelezettségeknek.

Budapest, 2023. szeptember 02.

Jávor Benedek,

a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője

Kövess minket: