Olyan országért dolgozunk, amelyben a hatalom nem ellenségként tekint az oktatásra, hanem úgy, mint közös jövőnk zálogára

2023.09.01.

„Minden tiszteletünk a pedagógusoké és együttérzünk a diákokkal, akik egy munkaerőhiányos, túlterhelt, alulfinanszírozott, hazug rendszerben kezdik el a tanévet”- mondta Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke pénteken, a Facebook-oldalán is követhető sajtótájékoztatóján.

A társelnök szerint az oktatás ma Magyarországon, az unióban különleges módon, csak megtűrt ágazat, amelynek irányítója a parancsuralommal kormányzó belügyminiszter”. A tanárok státusztörvénye, ami valójában a hatalom bosszúja a pedagógus-tüntetésekért, pedagógusok, szülők, diákok és szakemberek számára egyaránt elfogadhatatlan – fogalmazott.

Tordai Bence úgy látja, hogy a tananyag évtizedek óta szinte ugyanaz, ha néha változik, az is csak „az Orbán-rendszer ideológiai indítékaiból” fakad. Szerinte a magyar oktatási rendszer nem figyel a diákok igényeire, a túlterhelt gyerekek már tanév elején elfáradnak, motiválatlanok. A hatalom azt hazudja, hogy Brüsszel miatt nincs pénz a pedagógusbérek emelésére, holott az államtitkár is elismerte, hogy ezt a magyar költségvetésnek kéne állnia – mondta Tordai Bence. Szerencsére még vannak pedagógusok, akik a hátukon viszik a magyar oktatást, de már ők sem maradnak sokáig. Több ezer tanári álláshely betöltetlen – hívta fel a figyelmet.

A Párbeszéd – ZÖLDEK javaslatait a „tudásellenes rezsim” megfontolásra sem méltatta – mondta a társelnök, hozzátéve, hogy pártja a tanárok, diákok, szülők mellett áll. Az a cél, hogy végre olyan országban éljünk, ahol a hatalom nem ellenségként tekint az oktatásra, hanem úgy, mint közös jövőnk zálogára – fogalmazott Tordai Bence.


(MTI)

Kövess minket: