A kormány az ukrajnai háborúra hivatkozással katonai célúvá minősítette a Déli Körvasút beruházást! – Közlemény

2023.10.18.

Dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője közleménye.

A lépés oka feltehetően kettős: egyfelől kiszorítani a perben álló civileket az eljárásból, és elhárítani az igazságszolgáltatási akadályokat annak megvalósulása útjából. Másfelől az államkassza kiürülése nyomán finanszírozást szerezni rá az EU Európai Hálózatfejlesztési Eszközének (CEF) kettős célú infrastrukturális beruházásokat célzó támogatásaiból.

A Párbeszéd-Zöldek szerint kormány nem erőltethet át simlis megoldásokkal, a jogi eljárások megkerülésével vitatott beruházásokat. Véleményünk szerint az átminősítés magyar és uniós jogi kérdéseket is felvet. Egyben rávilágít, hogy Magyarországon Európában egyedülálló módon, és különböző, hazug okokkal immár nyolc éve érvényben tartott veszélyhelyzet alapjaiban kezdi ki a jogbiztonságot. Az ügyben írásbeli kérdéssel fordulunk a kormányhoz és az Európai Unióhoz is.

A Déli Körvasút-projektet korábban civil szervezetek, illetve Újbuda önkormányzata is bírósági perben támadta meg, annak környezetvédelmi engedélyét pedig a bíróság idén májusban ismételten elutasította. A perben a bíróság azonnali jogvédelmet mondott ki. A kormány ezt követően idén nyáron titkos (ún. 2000-es) határozatot fogadott el az akadozó Déli Körvasút-projekt felgyorsításáról a Szabad Európa információi szerint [https://www.szabadeuropa.hu/…/titkos…/32558893.html].

A napokban egy friss kormányhivatali végzésből kiderült, hogy a Honvédelmi Minisztérium az ugyancsak idén nyáron elfogadott (381/2023. (VIII. 10.) Kormányrendeletre hivatkozva katonai célúvá minősítette a vasúti beruházást. Ennek eredményeképp a kormányrendelet 4. §-a alapján a beruházás mint katonai célú beruházás esetében az azonnali jogvédelem „valamennyi, közigazgatási hatósági engedély felülvizsgálatára irányuló közigazgatási perben kizárt”. Kirajzolódik a világos szándék egy folyamatban lévő és a kormány szempontjából rosszul álló bírósági per jogalkotási eszközökkel való eldöntésére. Ráadásul a döntés nyomán nem csupán átkerül az engedélyezési eljárás a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalhoz, de felvetődik az a veszély is, hogy a civilek ügyféli jogállásukat is elveszíthetik az engedélyezésben mint honvédelmi célú építésügyi eljárásban.

A kormányzat célja a civilek perből való kiszorítása mellett az uniós finanszírozás megszerzése lehet. Egy szeptemberi kormányhatározat (1400/2023. (IX.19.)) már felsorolta a CEF2 Katonai mobilitás fejlesztése pályázatára beadandó öt vasútfejlesztési projektet, ezek között a Déli Körvasút akkor még nem szerepelt. Annak átminősítése katonai célú projektté ugyanakkor annak is jele lehet, hogy a későbbiekben a kormány hasonló, katonai infrastrukturális fejlesztéseket finanszírozó forrásokat kíván igénybe venni a Déli Körvasút megvalósításához.

Egy csapásra két „problémát” is orvosolna a kormányzat az új rendelkezéssel. Egyfelől jogalkotási eszközzel beavatkozna egy igazságszolgáltatási eljárásba, és kiütné a civileket egy sikerrel kecsegtető perből, egyben a továbbiakra is megnehezítené vagy egyenesen lehetetlenné tenné a civil – és önkormányzati – fellépést a projekt kapcsán. Másfelől a katasztrofális kormányzás eredményeként kiürült államkassza helyett uniós forrásból próbál finanszírozást találni a projektre. Mindehhez aláássa a jogbiztonságot és a jogállamiságot, kormányzati eszközökkel beavatkozva a független igazságszolgáltatás működésébe az Unióval fennálló jogállamisági viták közepén. Alapvető garanciális szabályokat hagy figyelmen kívül, megsérti az igazságszolgáltatás függetlenségét, lebontja a jogbiztonságot és a jogállamiságot – azaz pont azt csinálja, ami korábban is az Unió jogállamisági eljárásaihoz vezetett. Ezek az eljárások jelenleg is folynak, és a kormánynak igen nehéz lesz elmagyaráznia, hogy miért kéne lezárulniuk, ha közben gátlástalanul folytatja az azokhoz vezető gyakorlatot.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint a cinikus lépés mind a magyar, mind az uniós jogot sérti. A részletek tisztázása érdekében írásbeli kérdéssel fordulunk Lázár János miniszterhez, az uniós jogsérelem kapcsán pedig az Európai Bizottsághoz.


Budapest, 2023. október 17.
Dr. Jávor Benedek,a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője

Kövess minket: