Karácsony Gergely: számos fejlesztést valósítottunk meg, azért, hogy Budapest esélyteremtő és zöld otthonunk legyen

2023.10.28.

Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd – ZÖLDEK) az elmúlt évek eredményeiről szóló beszélgetésében hívta fel a figyelmet arra, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb járműcsere programját hajtotta végre az önkormányzat.

A főpolgármester értékelésében visszaemlékezett: közösen néztünk szembe a koronavírus-járvány, az energiaválság és a kormányzati megszorítások kihívásaival. Nemcsak túléltük ezeket a válságokat, de közben számos fejlesztést valósítottunk meg, azért, hogy Budapest esélyteremtő, zöld és nyitott otthonunk legyen.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb járműcsere programját hajtotta végre a Párbeszéd – ZÖLDEK főpolgármestere által vezetett fővárosi önkormányzat. 285 új, alacsonypadlós busz állt forgalomba az elmúlt évben, ezzel 2022 őszétől 100%-ban alacsonypadlós lett a budapesti buszközlekedés. 26 új, alacsonypadlós és légkondicionált CAF villamost állítottak már forgalomba és kiharcolták, hogy uniós források terhére további 51 új villamos érkezzen Budapestre 2024 és 2026 között. Ezek fogadásához “CAF kompatibilissé” alakítottak már számos vonalat, legutóbb a hűvösvölgyi vonalat.

Idén tavasztól a budapestiek ismét a teljes metróvonalat használhatják. Ideje volt, az M3-as ugyanis az ország legforgalmasabb vonala. Egy nap alatt többen használják, mint a MÁV összes járatát együttvéve. Az állomások egyedi hangulatú, modern külsőt kaptak, de ami még fontosabb: ma már mindenki, így az idősek, babakocsis szülők és kerekesszékesek is akadálymentesen igénybe tudják venni a vonalat.

Kövess minket: