Tordai Bence: Hozzáfértem a titkos dokumentumokhoz a recski sárlavina ügyében

2023.10.27.

Kárpótolni kell a recskieket, és nyilvánosságra kell hozni minden, a heves vármegyei község andezitbányájánál történt sárlavinához kapcsolódó dokumentumot – mondta a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke pénteki online sajtótájékoztatóján.

Tordai Bence, miután találkozott az országos bányakapitánnyal, arról számolt be: hozzájutott ahhoz a határozathoz, amellyel a hatóság sújtotta a szabálytalan bányászati tevékenységet végző üzemet. Bár a bányakapitányság súlyos üzemzavart nem állapított meg, de szabálytalanságot igen, emiatt hárommillió forintos bírságot szabott ki a vállalkozóra – mondta. Tordai Bence szerint a hatóság alapos tanulmányt készített, amelyből kiderült, hol követett el hibát a vállalkozó, mielőtt a szabálytalanul és szakszerűtlenül felhányt földsánc megindult, és sárlavina terítette be a Hunyadi utca házait Recsken.

Az ellenzéki politikus jelezte: a határozatban arra kötelezték a társaságot, hogy bontsa vissza a szabálytalan és veszélyes földsáncot, terítse be a területet geotextillel, telepítsen rá növényeket és építsen vízelvezető árkokat. A döntés hatályos, a vállalkozó nem támadta meg azt a bíróságon – mondta. Hozzátette: október 14-étől van 120 napja a cégnek a munkálatok elvégzésére, amelynek első jelei már látszanak. Így várhatóan legkésőbb február közepére a recski bánya már biztonságosan működhet.

Azonban a helyiek házaiban keletkezett kárt a sárlavinát követő gyorssegélyen kívül a vállalkozó nem téríti meg. Így az ott élők pertársaságot alakítottak a káraik rendezésére – emelte ki az ellenzéki politikus. Tordai Bence szerint a kormány felelőssége is, hogy kárpótolják a recskieket. Ehhez létre kell hozni egy környezeti kármentesítési alapot, amelyet a kockázatos tevékenységet folytató üzemek befizetéseiből töltenének fel. Emellett nyilvánosságra kell hozni minden, az ügyhöz kapcsolódó dokumentumot – hangsúlyozta.

(forrás: MTI)

Kövess minket: