A Párbeszéd – ZÖLDEK feljelentést tesz a homályos akkuhulladék-biznisz kapcsán

2023.11.08.

Feljelentést tesz a Párbeszéd – ZÖLDEK a gödi Samsung-gyár hulladékgazdálkodásával kapcsolatban

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint a gödi Samsung-gyárral kapcsolatban felmerül a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének gyanúja, ennek kivizsgálását kérik a legfőbb ügyésztől – jelentette be dr. Jávor Benedek kedden, online sajtótájékoztatón.

Jávor Benedek felidézte, hogy a Samsung SDI gödi akkumulátorgyárának környezetvédelmi felülvizsgálatához október 18-ig lehetett benyújtani véleményeket. A Párbeszéd – ZÖLDEK benyújtotta álláspontját a felülvizsgálati dokumentációról, ebben azt írták, a gyár működése az elmúlt években gyakorlatilag folyamatosan jogszerűtlen volt, és a továbbiakban sem biztosítható, hogy a környezeti határértékek betartásával képes lesz működni – mondta az ellenzéki politikus.

Ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK már korábban felszólította a hatóságot, vonja vissza a gyár működési engedélyét – emlékeztetett Jávor Benedek. Hozzáfűzte: a Samsung SDI a beérkezett véleményekre a hétvégén közzétette válaszait, ezek azonban – az ellenzéki párt szerint – nem adnak választ például a levegőtisztasággal, a zajterheléssel, a vízhasználattal kapcsolatos kérdésekre. Ezért a párt továbbra is úgy gondolja, hogy nem biztosítható az üzem jogszerű működése – jegyezte meg.

Kitért arra is: a Samsung SDI a válaszaiban nem tudta tisztázni, mi történik hulladékának egy részével. Negyvenezer tonna, részben veszélyes hulladékról van szó, ami nyomtalanul eltűnik – jelentette ki Jávor Benedek. Közölte, a visszaélés a hulladékgazdálkodás rendjével a büntető törvénykönyvbe ütköző cselekmény, ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK feljelentéssel fordul a legfőbb ügyészhez. Azt várják tőle, hogy járjon utána, pontosan mi történik ezzel a statisztikákban eltűnő negyvenezer tonna hulladékkal, és amennyiben szabálytalanságok vannak, lépjen fel a jogszerűség kikényszerítéséért – Jávor Benedek.

(forrás: MTI)

Kövess minket: