Heteken belül megszülethet a megállapodás az Európai Bizottsággal, ám a kormány a szélerőműveket is koncessziós formában működtetné

2023.11.02.

A Tordai Bence kezdeményezésére összehívott Gazdasági bizottság Energetikai albizottsága mai ülésén esett erről szó, ahol a szél- és napenergia helyzetét tárgyalták meg a jelenlévők.

A Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke újra figyelmeztetett, hogy a zöld átmenetet továbbra is akadályozza a kormány. Kiderült, hogy a megújuló energiák részarányát ugyan emelni tervezi a kormány, de a szélenergia-kapacitás megnövelése messze elmarad a kívánatostól. A több mint egy évtized elvesztegetett idő, amíg a szélerőművek tiltva voltak Magyarországon, úgy bosszulja meg magát, hogy ha akarnának sem tudnának 2030-ig több szélerőművet telepíteni.

A kormány továbbá nem cáfolta, hogy a szélerőművek is koncessziós formában működnének. A közelmúltban Magyarország ellen két kötelezettségszegési eljárás is indult amiatt, mert koncesszióba adták egyrészt az autópályák és gyorsforgalmi utak fejlesztését és kezelését, másrészt pedig a hulladékkezelést. Ezek után a kormány továbbra is ezt a stratégiát erőlteti, kimondottan azzal a céllal, hogy a hazai tulajdonosi részarányt növelje ebben a szektorban. Élünk a gyanúperrel, hogy a fidesz-közeli oligarchák körének tartják fent a lehetőséget arra, hogy újabb szélerőműveket állítsanak rendszerbe Magyarországon.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint súlyos vétek a zöldenergia-átállást az oligarchák anyagi érdekei alá rendelni. Sokkal több felelősséggel kellene eljárni, így sokkal messzebb tudnánk jutni a zöldenergiára való átállásban.

Kövess minket: