Tordai Bence: Minden télen több százan fagynak meg a saját otthonukban, pedig ez ellen lehetne tenni!

2023.11.15.

Évről évre egyre többen veszítik életüket kihűlés miatt, a baleseti halálok közül a harmadik leggyakoribb a fagyhalál – mondta szerdai online sajtótájékoztatóján Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke.

Tordai Bence emlékeztetett, szerdán lép életbe a kilakoltatási moratórium, amely átmeneti fellélegzést jelenthet a kilakoltatások áldozatai számára. Kezdődik azonban egy másik extremitás, a fagyhalál, amelyet a politikus a lakhatási válság talán legdurvább megjelenési formájának ítélt. Azt mondta: elborzasztók a statisztikai hivataltól kapott adatok, amelyek szerint négy éve 193-an, 2022-ben pedig már 282-en veszítették életüket kihűlés miatt.

A társelnök hozzáfűzte: a fagyhalál áldozatai láthatatlanok maradnak, ugyanakkor a statisztikák alaposabb vizsgálatából látható, hogy ezek az áldozatok leginkább idős, vidéken élő emberek, akik jellemzően saját otthonukban fagynak meg. Szerinte ez magyarázza, miért nem akarja a hatalom, hogy erről a jelenségről szó essen, hiszen a fagyhalál egy politikailag súlyosan terhelt halál. Nemcsak a lakhatási válság legsúlyosabb megnyilvánulása, hanem a társadalmi szolidaritás hiányának is jele, a szociálpolitika sikertelenségének fokmérője – jelentette ki.

A Párbeszéd – ZÖLDEK ezért minden évben benyújtja a kihűléses halálesetek megelőzését szolgáló, komplex intézkedéscsomagot tartalmazó határozati javaslatát. A párt emellett elvárja a kormánytól, hogy a fagyhalál megelőzéséért legalább annyit tegyen, mint a gázmérgezések ellen – tette hozzá.

(forrás: MTI)

Kövess minket: