A kormány nem foglalkozik az energiaszegénységgel, a lakhatási válsággal és a sok fagyhalállal

2022.11.09.

Tömeges fagyhalál: a Párbeszéd 12 pontos határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a kihűléses halálozások megelőzése, valamint az energiaszegénység és a lakhatási válság kezelése érdekében.

Miközben a fagyhalálok tömeges tragédiája megfelelő állami beavatkozással elkerülhető lehetne, a Fidesz-kormány évek óta szinte tudomást sem vesz arról, hogy hányan fagynak halálra az otthonukban. A Párbeszéd idén is kikérte a kihűléses halálozásról szóló adatokat, és határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a kihűléses halálozások megelőzéséről, valamint az energiaszegénység és a lakhatási válság kezeléséről.

A kihűléses halál áldozatairól készült statisztikákat nehéz elérni; a valódi adatokat bonyolultan, csak több forrásból lehet megismerni: a Központi Statisztikai Hivatal Demográfiai évkönyve az egészségügyi  intézmények adatszolgáltatásait  tartalmazza, a Magyar Szociális Fórum részadatokat gyűjt, ezen kívül az ORFK ismeri a kihűléses halálesetek ügyében lefolytatott hatósági eljárások adatait. Mindezek rendszerint magas, akár százas nagyságrendű eltérést is mutathatnak, mert mind az egészségügyi, mind a rendőrségi adminisztrációban jellemző a fenti adatok torzítása, hiszen gyakran a kihűléssel végződő halálesetre más, egyéb kapcsolódó betegséget jelölnek meg a halál okaként. Ráadásul az utóbbi időben kifejezetten politikai nyomás éri a rendőrséget, hogy minél kevesebb kihűléses halálesetet dokumentáljanak. Mindebből az következik, hogy ma biztosan sokkal többen fagynak meg ma Magyarországon, mint amennyit a hivatalos adatok mutatnak.

A KSH a napokban fogja publikálni a Demográfiai évkönyvet, de az elmúlt években a hivatalos statisztika szerint 2-300 között mozgott a “természetes eredetű excesszív hideg okozta ártalom”-ban elhunytak száma. 

Évi 200 ezer forint rezsitámogatást! Ha egyetértesz, írd alá a petíciót: www.parbeszed.hu/ami-jar-az-jar

A Párbeszéd ORFK-hoz benyújtott idei közérdekű adatigényléséből kiderült, hogy a rendőrség szerint az utolsó télen “csak” 132-en, de a 2020-21. évi télhez képest mégis legalább 20%-kal többen fagytak halálra – ráadásul úgy, hogy Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megye adatait idén kihagyták az összesítésből.
A közhiedelemmel ellentétben a hipotermia elsősorban nem az utcán élőket, a szabadban alvókat veszélyezteti: az elmúlt tél áldozatainak 57%-a magánterületen, megközelítőleg a kétharmada vidéken, jellemzően a saját ingatlanában hűlt ki, és az elhunytak “csupán” 27%-a volt hajléktalan ember.

A Párbeszéd 12 pontos határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a kihűléses halálozások megelőzése, valamint az energiaszegénység és a lakhatási válság kezelése érdekében. Követeljük a hajléktalanellátás fejlesztését, a szociális munkások – különösen az utcai gondozói és a családsegítői szolgálatot teljesítők – béremelését, a szociálistűzifa-programok fejlesztését, a települési segélyezés megerősítését, a lakásfenntartási támogatások újraindítását, az energiaszegénység elleni küzdelem keretében az energetikai felújítások támogatását, a lakhatás alkotmányos joggá tételét és állami szociális bérlakásprogramokon keresztüli érvényesítését, valamint új eszközként a rezsiutalvány bevezetését.

Az idei megélhetési és rezsiválság közepette a fenti intézkedések elengedhetetlenek annak elkerüléséhez, hogy a súlyos megélhetési válság, az energia- és lakhatási szegénység újabb több száz halálos áldozatot szedjen Magyarországon.

Kövess minket: