Recsk, Kolontár, Óbuda: A Párbeszéd – ZÖLDEK nem vár tovább, Környezeti Kármentesítési Alap létrehozására szólítja fel a kormányt

2023.12.08.

A Párbeszéd – ZÖLDEK a környezeti és ipari károk megelőzésének és elhárításának a jelenleginél sokkal szigorúbb szabályozását javasolja az Országgyűlésben, és elkülönített pénzügyi alapot hozna létre erre a célra – közölte csütörtöki online sajtótájékoztatóján a párt európai parlamenti listavezetője.

Dr. Jávor Benedek emlékeztetett: a júniusi recski sárlavina, amely miatt kéttucatnyi épület megrongálódott és 50 embert ki kellett telepíteni, jórészt emberi gondatlanság, a bányaterület nem megfelelő kialakítása miatt következett be. Ennek ellenére a katasztrófáért felelős, a véleménye szerint Kósa Lajos fideszes politikushoz köthető vállalkozás érdemi kártérítést nem nyújtott az otthonukat vesztett lakóknak, sőt határozottan visszautasította a károsultak által igényelt kompenzáció kifizetését – nehezményezte. Végül a kormány egyedi döntéssel különített el 500 millió forintot a károsultak megsegítésére, de ez sem érkezett még meg az érintettekhez, a sárlavina által okozott környezeti károk helyreállításának költségeiről pedig szó sem esik – tette hozzá.

Mindez sajnos nem egyedi ügy Magyarországon – hangsúlyozta. Tucatjával találhatók régi és újabb szennyeződések az Óbudai Gázgyár területétől az Illatos útig, de ugyanígy frissen képződő, illegális akkuhulladék-lerakók is – tette hozzá. Véleménye szerint, a kolontári vörösiszap-katasztrófa arra is rávilágított, hogy a veszélyes tevékenységet végző üzemek nem rendelkeznek olyan felelősségbiztosításokkal, amelyek legalább részleteiben fedezhetnék a baleseti károk elhárításának költségeit. A Párbeszéd – ZÖLDEK ezért olyan határozati javaslatot nyújtott be, amely egy környezeti kármentesítési alap létrehozására szólítja fel a kormányt és amelyből gyorsan és hatékonyan fedezni lehet a korábbi időkből megmaradt, illetve az újonnan képződő környezeti károk elhárításának és kompenzációjának költségeit.

Emellett a javaslat olyan, kötelező környezeti felelősségbiztosítások megkötésére, illetve pénzügyi biztosítékok nyújtására is kötelezné a veszélyes tevékenységet folytató üzemeket, amelyek a felmerülő költségek tényleges fedezésére is alkalmasak – fűzte hozzá. A magyar állampolgárok környezeti biztonsága elsődleges érdek, nem rendelhetjük alá fideszes vállalkozók zugérdekeinek – fogalmazott. Kiemelte: az egyre sokasodó ügyek azt bizonyítják: nem várhatunk tovább.

A Párbeszéd – ZÖLDEK határozati javaslata meg tudja teremteni a megfelelő jogszabályi környezetet, hogy biztonságban lehessen élni, a felelőtlen vállalkozók okozta károkat pedig ne az adófizetők pénzén kelljen elhárítani – közölte Jávor Benedek.

(forrás: MTI)

Kövess minket: