Zöldre festés helyett valódi klímavédelmet – A Párbeszéd – ZÖLDEK radikális lépéseket követel a kormánytól

2023.12.04.

Valódi klímavédelmet és radikális lépéseket követel a kormánytól a Párbeszéd – ZÖLDEK – jelentette ki Szabó Rebeka, a párt társelnöke online sajtótájékoztatón vasárnap.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint a klímavészhelyzetet hivatalosan is ki kellene hirdetni, és radikális lépéseket kell tenni az üvegházhatású gázok kibocsátása terén. Szabó Rebeka szerint 2030-ra 60 százalékkal csökkenteni kell a káros gázok kibocsátását, legalább 12 százalékkal mérsékelni az ország végső energiafelhasználását, és jelentősen növelni kellene a megújuló energia részarányát. Emellett a természeti értékek védelme is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az ökoszisztémák be tudják tölteni a megfelelő klímavédelmi funkciójukat – mutatott rá.

A politikus azt mondta, hogy Magyarország a zöldenergia területén sem jeleskedik. Az egész világot súlyos klímaválság sújtja, az emberek is látják már ennek a veszélyét, érzékelik az időjárási szélsőségeket. Ennek ellenére a magyar kormány csak a szavak szintjén beszél a klímaválságról – fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány 2010 óta betiltotta a megújuló energia szempontjából jelentős szélerőművek telepítését,  2029 előtt nem várható szélerőmű-engedélyek kiadása, és 2030-ra is csak 1000 megawatt szélerőmű-teljesítményt terveznek. Ennek legalább a háromszorosára lenne szüksége Magyarországnak – jelentette ki. 

Szabó Rebeka szerint Magyarországon a háztartási napelemek támogatása sem elégséges, még mindig van napelemadó. A megújuló energiák területén az Orbán-kormány alig tesz lépéseket – tette hozzá.

Az energiahatékonyság lenne az egyik legfontosabb eszköz a szén-dioxid vagy más üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében. Ehhez képest Magyarországon 2010 óta leálltak a panelprogrammal, minimális támogatást kap a lakosság a különféle energiahatékonysági beruházásokhoz – mutatott rá Szabó Rebeka.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint legalább évi 100 ezer lakást lenne szükséges energiahatékonysági szempontból felújítani, és ehhez vissza nem térítendő támogatást kellene nyújtania a kormánynak.

Fontos lenne a klímavédelmi szempontoknak megfelelően fejleszteni a közösségi közlekedést is. Magyarországon, ennek ellenére, vasúti szárnyvonalakat zárnak be, katasztrofális állapotban van a Magyar Államvasutak – hangsúlyozta, kiemelve: a kormány tagjainak példát kellene mutatniuk, és fel kellene hagyniuk káros közlekedési szokásaikkal, egyebek mellett a magánrepülők használatával.

Szabó Rebeka beszélt arról is, hogy az akkumulátorgyárak és az akkumulátorhulladék-feldolgozók létesítése is sok energiafelhasználással jár, ami egyáltalán nem szolgálja a klímavédelmet.

(forrás: MTI)

Kövess minket: