Nem kell tűzijáték, sem petárda: A Párbeszéd – ZÖLDEK a magánhasználatú pirotechnikai eszközök betiltását követeli, és petíciót indít

2024.01.03.

A petíciót itt lehet aláírni: https://parbeszed.hu/stoptuzijatek/

A 2023-as szilveszter sem múlt el petárda- vagy tűzijáték-balesetek nélkül: 32 tűzesetet, valamint súlyos és könnyű személyi sérüléseket is okozott a pirotechnikai eszközök használata. Emellett több százezer házi- és vadállat, illetve sok kisgyermek virrasztotta végig a sok helyen estétől hajnalig tartó folyamatos durrogtatást. A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint elfogadhatatlan, hogy kevesek szórakozása mások nyugalmát és biztonságát zavarja, ezért követeljük a magánhasználatú pirotechnikai eszközök betiltását, és petíciót is indítunk.

A szilveszterek újra és újra igazolják a Párbeszéd – ZÖLDEK évek óta hangoztatott kifogásait a petárdázás és a tűzijátékok ártalmas környezeti és szociális hatásaival kapcsolatban. A kontroll nélkül használt pirotechnikai eszközök nemcsak baleseteket, tűzeseteket okoznak, valamint ezrek nyugalmát teszik tönkre egy egész napon át, de rendkívül súlyosan érintik fogyatékkal élő embertársainkat és velünk élő társállatainkat is. A Párbeszéd – ZÖLDEK – amint azt az augusztus 20-ai állami megemlékezés kapcsán is tette – ezért ismét felhívja a figyelmet a tűzijátékok, a petárdázás és a különböző pirotechnikai eszközök lég- és zajszennyezési, valamint állatvédelmi kockázataira.

A Párbeszéd – ZÖLDEK korábban benyújtott már egy törvénymódosító javaslatot, amely tiltaná a magánhasználatú pirotechnikai eszközök alkalmazását, és most petíciót is indítunk a betiltásuk kapcsán. Mi, zöldek, ugyanis azt gondoljuk: lehet szelíden, kulturáltan, környezetkímélően, ember- és állatbarát módon, velünk élő ember- és állattárasaink iránt nagyobb odafigyelést tanúsítva is ünnepelni.

Budapest, 2024. január 3.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke, országgyűlési képviselője
dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője

A petíciót itt lehet aláírni: https://parbeszed.hu/stoptuzijatek/

Kövess minket: