Dr. Jávor Benedek: Titkolja a kínai hitel részleteit az MVM

2024.02.22.

Az MVM hozza nyilvánosságra a 100 milliárdos kínai hitelre vonatkozó alapvető információkat, amelyek költségeit végső soron a magyar energiafogyasztók és adófizetők állják – követelte dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az EP-listavezető néhány hete hozta nyilvánosságra: a Magyar Villamos Művek pár nappal az után, hogy a magyar költségvetésbe befizetett több mint 300 milliárd forintnyi osztalékelőleget, mintegy 100 milliárd forint kölcsönt vett fel az egyik legnagyobb kínai bank bécsi leányvállalatától. Jávor Benedek szerint ez felveti azt a kérdést, miként lehetséges, hogy az állami tulajdonban álló MVM kínai finanszírozást közvetít a magyar államháztartás felé. Szerinte a kormányzat tehát az MVM-en keresztül kínai hitelből finanszírozza magát, és olyan mértékben veszi ki a pénzt az Magyar Villamos Művekből, hogy utána ezt a cégnek egy hitelfelvétellel kellett orvosolnia. A listavezető szerint az is jogos kérdés, hogy ha már az MVM mint az állam, tehát Magyarország polgárainak többségi tulajdonában lévő cég kínai hitelt vesz fel, akkor mibe is kerül nekünk ez a hitel. Mibe kerül ez az adófizető polgároknak?

Jávor Benedek adatkéréssel fordult az MVM-hez, hogy kiderüljön, milyen feltételekkel állapodtak meg a kínai bankkal a hitelfelvételről. Az azóta megjött válaszból kiderült, hogy az MVM sajnos ezekre a kérdésekre nem hajlandó választ adni. A cég csak azt közölte, hogy a hitel alapvető konstrukciós kérdései is üzleti titoknak minősülnek, és nem kívánják megosztani a választókkal, milyen feltételekkel írták alá a hitelt – mondta a listavezető.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint elfogadhatatlan az MVM válasza. Az EP-listavezető hangsúlyozta: jogunk van tudni, mibe kerül a 100 milliárdos hitel az MVM-nek, mibe kerül végső soron a magyar energiafogyasztóknak és adófizetőknek, akiknek állniuk kell a hitelfelvétel költségeit. Jávor Benedek továbbra is úgy véli, a kínai hitelre vonatkozó alapvető információknak nyilvánosaknak kellene lenniük, így követeli, hogy az MVM ossza meg a kamatszintre és más kondíciókra vonatkozó információkat a magyar nyilvánossággal.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető.

Kövess minket: