Dr. Jávor Benedek: Kínai pénzből finanszírozott magyar költségvetés?

2024.01.30.

Elképzelhető-e, hogy közvetetten kínai pénz kerül a magyar kormányhoz az MVM-en keresztül? – tette fel a kérdést keddi online sajtótájékoztatóján a Párbeszéd – ZÖLDEK uniós tanácsadója.

A Magyar Villamos Művek Zrt. 2022 őszén 100 milliárd forintos hitelkeret-megállapodást írt alá az egyik legnagyobb kínai bank, az ICBC osztrák leánycégével. A hitelkeret felhasználásáról mostanáig nem volt nyilvánosan elérhető információ.

Jávor Benedek adatkérése nyomán most megkapta a megállapodás alapján 2022 októbere óta lehívott és visszafizetett összegek listáját. Ebből kiderül, hogy az MVM tavaly november végén mintegy háromszáz milliárd forintot fizetett be a magyar költségvetésbe, ami százmilliárd forinttal több, mint amennyit a cég szeptemberben adózás utáni eredményként kommunikált a nyilvánosság felé.

Alig egy hétre rá a cég épp lehívott 100 milliárd forintot, azaz sürgősen pénzre volt szüksége, likviditási vagy egyéb okokból, nem tudjuk – írta Jávor Benedek Facebook-bejegyzésében.

Ez mindenesetre azt támasztja alá, hogy a 309 milliárdos befizetés talán erőn felüli vállalás volt a cég részéről, az így jelentkező pénzhiányt pedig a kínaiak pénzével orvosolta az MVM. Amit befizetett a kormánynak, azt kínai hitellel pótolta, azaz közvetetten a szuverenitási lázban égő kormányzat kínai finanszírozására került sor. Lánczi Tamásnak lesz mit vizsgálnia – hívta fel a figyelmet a listavezető.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint elfogadhatatlan a kormányzat közvetett kínai finanszírozása, és az, hogy az állami energiacéget kormányzati fejőstehénnek használják, 300 milliárdos osztalékot véve ki az MVM-ből, miközben kínai hitellel kell megtámogatni a céget. A választási évre ráforduló kormányzat finanszírozása helyett az MVM-nek a profitját a kínai függés csökkentésére, a magyar fogyasztók terheinek mérséklésére, illetve a megújuló energiaforrások terjedését akadályozó hiányzó fejlesztésekre kellene használnia!

A sajtótájékoztató ide kattintva visszanézhető.

Kövess minket: