Ezt Rogán Antal sem tudja kimagyarázni: Újabb eltitkolt akkutemető Fejér megyében

2024.02.16.

A Párbeszéd – ZÖLDEK tudomására jutott, hogy vélhetően illegális akkumulátorhulladékot helyeztek el a Fejér megyei Sárbogárdon, a Jüllich Technology Zrt. telephelyén – mondta Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője a cég telephelye előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Tordai Bence információi szerint az iváncsai SK On Hungary gyárában készült selejteket helyezték el a sárbogárdi Jüllich Technology Zrt. telephelyén, egy olyan cégnél, amelynek a zöldpárt információi alapján nincs engedélye veszélyes hulladék kezelésére.

A helyzetet súlyosbítja, hogy lehetséges: a lakóházak közelében fekvő telephelyen egy akkuhulladék-feldolgozó üzem is létesül – hívta fel rá a figyelmet a frakcióvezető. Tordai Bence továbbá aggodalmát fejezte ki a telephelyi kút miatt, amely a sárbogárdi ivóvízbázishoz kapcsolja a telep felszínét, így bármilyen szennyezés esetén fennáll a veszélye a sárbogárdi ivóvíz beszennyezésének is.

A Párbeszéd – ZÖLDEK ezért kérdéseket intéz a Jüllich Technology Zrt.-hez és az iváncsai SK On Hungary akkumulátorgyárhoz, hogy valóban az ő hulladékukat rakták-e le a telephelyen. A katasztrófavédelemhez, valamint a környezetvédelmi hatósághoz is kérdésekkel fordul az ellenzéki párt, hogy kiderüljön, van-e engedélye a cégnek erre a tevékenységre.

A frakcióvezető hozzátette, hogy a város polgármesterét és jegyzőjét is megkeresi, akiknek szintén tudniuk kellene a hulladékkezelésről. Ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK felszólítja a polgármestert és a cégek képviselőit, hogy tájékoztassák a lakosságot a kialakult helyzetről.

Tordai Bence kijelentette, ha a fideszes polgármester nem fogja a helyiek érdekét képviselni, akkor a Párbeszéd – ZÖLDEK teszi ezt meg – dr. Jávor Benedek EP-listavezetővel fogja feltárni az ügy minden részletét, és ha valóban szabálysértések történtek, nem hagyják következmények nélkül.

Kövess minket: